رفتن به محتوای اصلی

İran rejimi 2020’de 17 Kürt çocuğu tutukladı

İran rejimi 2020’de 17 Kürt çocuğu tutukladı
İran rejimi, 2020 yılında 18 yaşın altında en az 17 Kürt çocuğunu gözaltına alarak tutukladı. Rejim güvenlik birimleri, gözaltı sürecinde bu çocuklara karşı zor ve şiddet kullanarak işlemedikleri suçları itiraf ettirmek istedi.
posted onJanuary 3, 2021
noدیدگاه

Doğu Kürdistan (Rojhelat) İnsan Hakları Örgütü Hengaw, yayınladığı 2020 raporunda İran İslam Cumhuriyeti Güvenlik Teşkilatları tarafından siyasi ve dini faaliyetlerde bulunmak suçlamasıyla Doğu Kürdistan kentlerinde 18 yaşın altında en az 17 genç çocuğu gözaltına alıp tutukladığını belirtti.

Hengaw’ın kaydettiği 2020 yılına ait istatistiklere göre, İran rejimi güvenlik servisleri tarafından Rojhelat’ta 18 yaşın altındaki en az 17 çocuk gözaltına alınıp tutuklandı.

Bu çocuklardan ikisinin 15 yaşında olduğunun belirtildiği Hengaw raporunda 17 çocuktan 14’ünün ise İran rejim mahkemeleri tarafından ceza verilerek tutuklandı. Tutuklanan 14 çocuk, İran rejimine karşı mücadele yürüten Kürt partilerinin siyasal faaliyetlerine iştirak ettikleri ve bu partilerle işbirliği yaptıkları gerekçeleriyle tutuklandıkları kaydedildi.

Hengaw raporunda bu çocukların yargılanması sürecinde, İran rejim mahkemelerinin çoğu durumda, çocukların tutukluluk sürelerini sınırlandırmadığı, aileleri ve avukatlarına iletişim kurmalarına izin vermediği ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, uluslararası sözleşmelerde belirtilen fiziksel ve psikolojik baskının yasaklanması ve avukat ve hukuk müşavirlelinin 18 yaşının altındaki müvekkillerine ulaşmasını zorunlu kılan yükümlülüklerin yerine getirilmediği vurgulandı.

rapor

 

Raporda soruşturmalarda, çocuklar için mevcut yasalarda da var olan hukuki prosedürlere uyulmadığı, bazı durumlarda bahsi geçen çocuklara karşı dayak ve şiddet uygulandığı da belirtildi.

Hengaw’ın raporuna göre gözaltına alınıp tutuklanan çocuklar, gözaltı sürelerinde ailelerine ulaşım, tıbbi ve yasal hizmetlere erişim gibi kamu hizmetlerinden de mahrum bırakıldılar.

İran İslam Cumhuriyeti tarafından imzalanan Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yasa ve yönetmelikleri uyarınca ve İran rejiminin Medeni Kanunu ve medeni hakları düzenleyen 9. Maddesi ile bununla ilişkili yerel insan haklar başlığındaki Yargı Kanunu'nun 287. maddelerinin çocukların veya gençlerin ailelerine veya avukatlarına ulaşımı şart koşuyor.

Hengaw raporunda, gözaltına alınan 9 çocuğun Senendej eyaletinde, 6 çocuğun Urmiye eyaletinde 2’sinin ise irmaşan eyaletinde gözaltına alınıp tutuklandığı kaydedildi.