رفتن به محتوای اصلی

ABD’den Türk bakana yalanlama: Ortak çalışma grubu yok

ABD’den Türk bakana yalanlama: Ortak çalışma grubu yok
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “ABD'den, ‘F-35 ve S-400'ler konusunda ortak çalışalım’ teklifi geldi” açıklamasına Washington’dan yalanlama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, S-400 yaptırımları ve F-35'lerle ilgili bir çalışma gurubunun olmadığını vurguladı.
posted onDecember 31, 2020
noدیدگاه

ABD yönetimi, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu yalanlayarak S-400 ve F-35’lerle ilgili ortak bir çalışma grubu yok” dedi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “ABD'den, ‘F-35 ve S-400'ler konusunda ortak çalışalım’ teklifi geldi” açıklamasına ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, S-400 yaptırımları ve F-35 savaş uçaklarıyla ilgili bir çalışma gurubunun olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Yaptırımların mevcut karşılıklı askeri işbirliği üzerindeki etkisine ilişkin rutin çalışma düzeyinde istişareler var. Ancak bu ortak bir çalışma grubu değil” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorusuna elektronik posta yoluyla cevap veren Morgan Ortugas ayrıca “14 Aralık'ta Pompeo tarafından açıklanan (Türk devletine karşı) yaptırımların tam olarak uygulanması konusunda mutabıkız” dedi.

Elektronik posta yoluyla ABD Dışişleri Sözcüsü Ortugas’ sorular yönelten gazetecilerden biri olan Yunanistan kamu yayıncısı ERT'nin Washington muhabiri Lena Argiri de Ortugas’ın söz konusu cevaplarını kişisel sosyal medya hesabından paylaştı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak çalışma teklifinin ABD'den geldiğini iddia etmişti.

Rusya’dan satın alınan S-400'ler nedeniyle ABD’nin Türk devletine düşmanlarla yaptırımlar yoluyla mücadeleyi öngören CAATSA yaptırımları uygulandığını belirten Türk bakan, ABD'nin 20 Ocak’ta görevi devralacak yeni yönetimiyle olumlu bir ilişki sürdürmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “ ABD’den yaptırım kararından sonra bize F-35 ve S-400'ler konusunda ortak çalışalım teklifi geldi. Biz o teklife de evet dedik ve görüşmeler de başladı” şeklinde iddialarını sürdürmüştü.