İran İslam Cumhuriyeti donanması için 2013 ile 2015 yılları arasında ABD’den ekipman sağlayarak yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla iki yıldır yargılanan Türk işadamı Reşit Tavan, ABD’de 27 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Merkezi İstanbul’da bulunan Ramor Dış Ticaret ve İnşaat Yatırım Anonim Şirketi’nin sahibi Reşit Tavan’ın davası Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentindeki federal mahkemede görüldü.
İran şirketi Qeshm Madkandalou’ya yüksek hızlı füze için ekipman almış
Reşit Tavan, Ramor Grup aracılığıyla İran’ın Gemi İnşaatı Şirketi Qeshm Madkandalou için, Wisconsin’deki şirketlerinde üretilen denizcilik ekipmanı aldığını ve ABD’nin Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal ettiği suçlamasını geçen Nisan ayında kabul etmişti. Bu ekipmanlar arasında dış motorlar, gemi aküleri ve deniz motorları bulunuyordu.
Mahkemeye sunulan deliller, Tavan’ın Madkandalou’ya bağlantılı İran rejimi yetkilileriyle, ABD kaynaklı bu ekipmanın yüksek hızlı füze hücum botu prototipi geliştirmede kullanılması için işbirliği yaptığını ortaya koydu. Bu tip hücum botunun da İran rejimi ordusu ya da donanması için geliştirildiği belirtildi.
Kırmızı bültenle yakalandı
İddianameye göre Wisconsin Eyaleti’nde üretilen takma motor ve tekne jeneratörlerini İran rejimine satmak için gerekli lisanslara sahip olmayan Reşit Tavan ve şirketi Ramor Grubu, Seven Marine 557 isimli Amerikan şirketinden 2013 yılında her birinin değeri 100 bin doların üzerinde olan tekne takma motorlarını Türkiye’de kullanılacağını söyleyerek satın aldı.
2015 yılında da Kohler marka tekne jeneratörlerini, gizlenmiş füze fırlatma kapasitesi olduğu düşünülen İran rejimi menşeli hücumbotlar için sattı. Toplam boyutu yarım milyon doları bulan bu işlemler ABD’li yetkililer tarafından tespit edilince Tavan hakkında kırmızı bülten çıkarıldı ve hem kendisi hem de şirketi yaptırım listesine alındı.
Tavan, akıbetini görüşmek üzere ABD’li yetkililerle Romanya’da bir araya gelmek için bu ülkeye gittiğinde kendisine kurulan tuzak sonucu Romanya polisi tarafından 8 Haziran’da yakalandı. Uzun süren bir iade sürecinin ardından Romanya tarafından ABD’ye gönderildi.
ABD’li hakim: ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi tehdit
29 Ağustos’taki karar duruşmasında bölge mahkemesi hakimi, yaptırımların bu şekilde ihlal edilmesinin ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı. Hakim ayrıca Reşit Tavan’ın bu suçtaki rolünün, daha yüksek rütbeli İran rejim yetkililerinin kontrolü ve yönetimindeki projeyle bağlantılı değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Suçun işlendiği 2013 ile 2015 yılları arasında, bu ticari işlemlerle ilgili kimsenin ABD Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ya da Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden izin almaya çalışmadığı da vurgulandı.
ABD Adalet Bakanlığı, aynı suçlamayla karşı karşıya olan Türk vatandaşı Fulya Kalafatoğlu’nunsa kaçak olduğunu belirtti.
Reşit Tavan, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere gittiği Romanya’da 8 Haziran 2017’de tutuklanmıştı.