رفتن به محتوای اصلی

Cemil Bayık: Türkiye, Rusya ve İran Rojava’ya karşı anlaştı

Cemil Bayık: Türkiye, Rusya ve İran Rojava’ya karşı anlaştı
posted onAugust 29, 2022
noدیدگاه

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, Türkiye, İran ve Rusya’nın, Suriye rejiminin Rojava’da yeniden egemenlik sağlamasına dair anlaşmaya vardıklarını söyledi. 

PKK’nin yayın organı ANF’de yer alan habere göre, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eş Başkanı Cemil Bayık, Sterk TV’ye yaptığı değerlendirmede, Türkiye, İran ve Rusya’nın 19 Temmuz’da Tahran’da  gerçekleştirdikleri üçlü zirvede, Rojava’ya karşı anlaştıklarını açıkladı. 

Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerini normalleştirme kararının Tahran’daki üçlü zirvede alındığını belirten Bayık, “Tahran'da bir toplantı yapıldı. Türkiye hem Rusya, hem de İran'ın taleplerini kabul etmelerini istedi. Türkiye'nin talepleri nedir peki? PKK'nin tasfiyesi, Kürt halkının soykırımdan geçirilmesi. Özellikle de Rojava'da yeni yerlerin işgal edilmesi. Rojava'nın statüsünü tamamen ortadan kaldırmak istiyorlar. AKP-MHP Tahran'da bunu talep ettiler fakat kabul edilmedi. Ama toplantıda hiçbir şey kabul edilmedi anlamına gelmemeli bu durum. Bazı şeyler kabul edildi. Türkiye'nin Suriye ile yeniden ilişki kurması, Suriye rejiminin Rojava'da iktidar olması, istihbarat alışverişinde bulunulması üzerinden bazı kararlar alındı” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rojava’ya karşı daha fazla adımlar atılması için Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme daha gerçekleştirdiğini kaydeden Bayık, “Fakat Erdoğan'ın talepleri bunlar değil. Bu yüzden Soçi'ye gidip Putin ile görüştü. Orada Putin'den daha fazla şey istedi. Erdoğan Türkiye dönüşü ‘Putin ile Kuzey ve Doğu Suriye üzerinde duracağız, birlikte çalışacağız’ dedi. Bu açıklama her şeyi gösteriyor. Soçi'de Rusya belli ki bazı sözler vermiş. Hava sahasını kapatmayacaklarının sözünü vermişler, pratikte de bu görülüyor. Çünkü Türk devletinin hava saldırılarına ses bile çıkarmıyorlar. Yine istihbarat paylaşımları var. Bu yüzden Türk devleti Soçi'den sonra Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını artırdı. Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal ve saldırılar hiç durmadı. Eğer Rusya bu saldırıların yolunu açmasaydı Türk devleti saldıramazdı. Türk devleti her gün çocukları, kadınları, yaşlıları katlediyor. Bu katliamlardan hem Amerika, hem de Rusya sorumludur” ifadelerini kullandı.