رفتن به محتوای اصلی

Ciwanmerdi: Kendileri dışındaki güçlerle ittifak arayışları Kürtlere kaybettiriyor

Ciwanmerdi: Kendileri dışındaki güçlerle ittifak arayışları Kürtlere kaybettiriyor
Rojhelatlı bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi, bu haftaki değerlendirmelerinde Başûr’da yolsuzluk ve politik zıtlaşmanın ABD nezdinde yarattığı olumsuz duruma dikkati çekerek Kürtlerin İran rejiminden uzaklaşması, iç ittifaklarını gerçekleştirmesi ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanması ile mevcut kazanımlarına yeni kazanımlar katabileceğini söyledi.
posted onAugust 4, 2020
noدیدگاه

Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi AVATODAY’de haftalık olarak yayınlanan değerlendirme yayınında özellikle Güney Kürdistan (Başûr) ile ilgili ABD’de dolaşıma giren bazı olumsuz raporlara dikkati çekerek, Kürtlerin İran İslam Cumhuriyeti’nden uzaklaşması, iç ittifaklarını gerçekleştirmesi, Başûr’daki yolsuzlukların önüne geçmesi ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanması ile mevcut kazanımlarına yeni kazanımlar katabileceğini söyledi.

Başûr’da gelecekte ortaya çıkabilecek olumsuz gelişmelere özellikle değinen Ciwanmerdi, PKK’nin İran rejimiyle olan siyasi bağlarını koparması, mücadele alanı olarak Kuzey Kürdistan’a (Bakur) yönelmesi ve Batı Kürdistan’ın (Rojava) geleceğini tehlikeye atacak pozisyonlara girmemesi gerektiğini ifade etti.

Ciwanmerdi ABD’nin Başûr’a yönelik son üç yılda olumsuz yönde değişen politikasına karşı Kürtlerin ne yapabileceğiyle ilgili önerilerde bulundu.

“İran rejimi askeri operasyona hazırlanıyor

İran rejim güçlerinin HDK ve Komele mevzilerine top ve füze saldırılarına başladığını ve Rojhelat ile Başûr sınırındaki Rojhelatlı partilere yönelik bir kara operasyonuna hazırlandığı bilgisini paylaşan Ciwanmerdi, Rojhelatlı partilerin bu konuyla ilgili yaptıkları açıklamaların yetersiz olduğunu ancak sevindirici olan şeyin hiçbir kaybın olmaması olduğun sözlerine ekledi.

Başûr sınırına yakın Şino, Piranşar, Serdeşt, Bane, Meriwan, Rabat bölgesi ve diğer birçok yerde Pasdaranların iki gün önce bu bölgelerdeki Cahşlara askeri operasyon için çağrıda bulunduğunu belirten Ali Ciwanmerdi İsrail’in Suriye ve İran içinde İran rejiminin askeri ve nükleer tesislerine hava saldırıları ve siber saldırılar gerçekleştirdiği bu süreçte İran rejiminin böylesine bir operasyona yeltenmesini, gücü yetmediği için İsrail’e saldıramamasının yol açtığı moral bozukluğunu Kürt güçlere saldırarak kendini motive etmek amacıyla gerçekleştirebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Cahşlara uyarı

Bu meselenin uluslararası kamuoyuna yansıtılmamasının yol açacağı olumsuzluklara vurgu yapan Ciwanmerdi, bu operasyona katılacak tüm cahşların isimlerinin tespit edilip yayınlanması gerektiğini söyledi. Cahşlara, bu kara operasyonuna katılmaları durumunda tek tek isimlerinin yayımlanacağını ve Rojhelat ve İran halkının gazabının muhattabı olacakları mesajının verilmesi gerektiğinin altını çizen Ciwanmerdi, şöyle devam etti:

“İran ve Rojhelat genelinde 2 milyona yakın sosyal medya takipçimiz var. Önemli bir gelişme olduğunda bu sayı 10 milyona kadar çıkabiliyor. Bu yüzden Pasdaranların Rojhelatlı parti güçlerine saldırısına iştirak etmemeleri konusunda uyarıyoruz. Eğer kendilerini, ailelerini ve geleceklerini düşünüyorlarsa, yapmaları gereken şey, böylesine bir işbirlikçiliğe tenezzül etmemeliri ve her türlü askeri ve diğer gelişmeler hakkında bizi bilgilendirmeleridir.”

İran yolsuzluk rejimi

İran İslam Cumhuriyeti’nin yolsuzluklara boğulduğunu ve yolsuzluk rejimine dönüştüğünü ancak yolsuzluklarla mücadele ediyormuş gibi yalan propagandasını yapmak amacıyla, özellikle kendilerinin belgeleriyle ortaya çıkardığı Mahabad Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluklarla ilgili bazı kişileri gözaltına aldığını ifade eden Ali Ciwanmerdi, bu olayda bazı kişilerin günah keçisi seçildiğini ancak bu büyük yolsuzluğun İtlaat dahil rejimin tüm kurum yöneticilerini kapsayan ve zincir gibi birbirine bağlı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Mahabad Belediye Başkanı’nın tutuklanmasına rağmen bu yolsuzluklarda yer alan İtlaat ve Besic yöneticilerinden Hesen Gette, Sorabi Muqtedir, Şerko Nurani ve Xalidi Fehmi gibi isimlerin tutuklanmadığının altını çizen Ciwanmerdi, İran rejiminin bu hamleyle halka yönelik yolsuzlukla mücadele ettiği propagandasını yapıp aslında yolsuzluk zincirinin bir halkasını keserek diğer halkalarda kaldığı yerden devam ettiğini sözlerine ekledi.

Mahabat İtlaat Şefi, Pasdaran Komutanı, Cahş komutanları ve birçok askeri ve istihbarat yetkilisinin bu yolsuzlukların içinde yer aldığını ve İran rejiminin kirli elbiselerini belgeleriyle ortaya çıkarmaya devam edeceklerinin altını çizen Ciwanmerdi, Rojhelat’ın diğer kentlerindeki yurttaşlara İran rejim yetkililerinin bu kentlerde yaptığı yolsuzlukların da ortaya çıkarılması için kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

İran rejimi yolsuzluk rejimidir zira en büyük yolsuzluk dini lider Ali Hamaney’in ailesi tarafından gerçekleştiriliyor. Hamaney’in aile bireylerinin sadece bir kalemde 140 milyar tümenlik bir yolsuzluk gerçekleştirdiğinin belgelerini yayınladık.

ABD’de Kürtlerle ilgili olumsuz raporlar: Sürekli kendileri dışındaki güçlerle ittifak arayış

ABD’de Kürt halkıyla ilgili olumsuz bilgilerin yer aldığı bir kısım raporların dolaşımda olduğunu belirten ve bu raporların bazılarına ulaştıklarını söyleyen Rojhelatlı bağımsız gazeteci ve aktivist Ali Ciwanmerdi bu  raporlarla ilgili şunları söyledi:

“Bu raporlarda, ABD yönetimine, Başûr Kürtlerinin İran rejimi ve Türk devletinin etkilerine açık olmalarından dolayı ABD’nin Kürtleri güvenilir bir ortak olarak görmemesi gerektiği öneriliyor. Joe Biden’ın ABD başkanı seçilmesi durumunda da Kürtlerle ilgili bu öneriye göre siyaset üretmesinin tavsiye edildiği bu raporlarda 2014’te İran rejiminin, Kasım Süleymani eliyle Erbil ile Bağdat arasında birçok yeni sorunun ortaya çıkmasını sağladığı, İran rejiminin Bağdat’ın, özellikle Kürtlerin zayıf yönü olan maaşların ödememesini sağlayarak Başûr Kürtlerinin bölge hükümetine güvenini kırmaya çalıştığı gibi birçok ayrıntı da yer alıyor.

Raporlarda Başûr Kürtlerinin, her defasında kendileri dışındaki güçlerle ittifak arayışlarına başvurduğu, bir ulus veya halk gibi hareket etmedikleri değerlendirmesi yapılıp bu yapılarından dolayı mevcut gidişatın Kürtlerin kazancının aksi yönünde seyrettiği, 2017’de (Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin Irak ordusu ve Haşdi Şabi tarafından işgal edilmesi) iç çekişmelerden dolayı Kürtlerin ağır bir darbe alması örneklendiriliyor.

Raporlarda Başûrun yolsuzluklara boğulduğu da belirtilerek bu olumsuz durumların devam etmesi halinde ABD’nin gelecekte Kürtlerle işbirliğini kesmesi gerektiği vurgulanıyor.”

Mevcut kazanımlar elden gitmesi tehlikesi

Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmüşlüğü gerçeğine vurgu yaparak her parçadaki Kürtlerin kendi iç birliklerini oluşturmasının önemine değinen Ciwanmerdi, Başûrla ilgili Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin başbakanlık koltuğuna otururken ABD’ye Haşdi Şabi’nin lağvedilmesi, İran rejiminden uzaklaşma ve ABD çıkarlarına uygun bütüncül bir Irak yaratma gibi vaatlerde bulunduğunu ve Kazımi’nin erken seçim ilan etmesi ardından taraftar toplamaya koyulacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Kürtler, ABD’de dolaşıma giren raporlara karşı ne yapmalı? Son üç yıl içinde yaşanan kötü gidişata karşı ne yapmalı? Olayları akışına bırakıp kaderlerine razı olmaları düşünülemez. Bu yüzden Kürtlerin, Kazımi’nin iki ay maaş göndermesi sonucu kazanımlarını Bağdat’a teslim etmemeleri gerekiyor. İran rejimi ve Türk devleti, kendisine bağlı gruplar üzerinden Başûr halkını hükümete karşı kışkırtıyorlar. Bilinmesi gereken ilk şey şu; Kazımi’nin parası yok. Petrol fiyatlarının aşırı düşüşü ve Coronavirüs salgını nedeniyle Irak’ın topyekun bir ekonomik kriz yaşamasından dolayı Kazımi en fazla iki veya üç ay maaş gönderebilir. Bu vaziyet Kürtlerin elinde kalan mevcut kazanımlarını yitirmesi tehlikesi barındırıyor. Hiç kimse bu tehlikeden bahsetmiyor. Bu tehlike kapıya geldiğinde bahsedilecek ama o zaman da geç kalınmış olunacak.

Tüm olumsuzluklarına rağmen Başûr, diğer parçalar için büyük bir imkan kaynağı. Başûr olmazsa PKK ve Rojhelatlı güçlerin ayakta kalmaları çok zor olacak. Rojava açısından da büyük bir darbe olacak. Dolayısıyla Başûr’daki kazanımların elden gitmesi bir bütün Kürtler için büyük bir darbe olacak. Şimdi zamanı olmadığı için PKK’nin İran rejimi ile eylem gerçekleştirmeme üzerine anlaştığıyla ilgili bir şey söylemeyeceğim ancak şunları söylemeliyim ki ABD, Kürtlerin İran rejiminden uzaklaşmalarını istiyor ve PKK’nin Rojhelat’tan çekilip Bakur’da mücüdele yürütmesi gerekiyor. Şengal’de de aynı. Bir Kürt gücünün Şengal’de Haşdi Şabi’nin Bağdat’tan aldığı parayı alması, Kasım Süleymani ile Ebu Mehdi Mühendis’in Şengal’de çekilmiş fotoğrafları kabul edilemez. Kendi parçanda Türk devletiyle mücadele et, biz de sana destek olalım. Ancak Pasdaranlarla işbirliğinin bitirilmesi gerekiyor.”

“Başûr Kürtleri ekonomik bağımsızlığını elde etmeli”

Başûr Kürtlerinin ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri gerektiğinin altını çizen Ciwanmerdi şöyle devam etti:

“Ekonomik bağımsızlık yolsuzlukların bitirilmesiyle elde edilebilir. Bu olumsuzluğun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Yolsuzlukların ortaya çıkartılmasında insafa gelinmemesi gerekiyor. Ekonomik bağımsızlık, siyasi bağımsızlıktan daha önemli bir mevzudur. Mustafa Kazımi ile bu süreçte uyum içinde olmak faydalı değil. Bu eldeki kazanımların iki maaş karşılığında feda edilmesi tehlikesini barındırıyor. Kazımi’nin parası yok. ABD’den para talebinde bulundu ABD vermedi. Bu yüzden sokağını razı etmen ve bunun için başka yol ve yöntemler bulman gerekiyor. Bu yol ve yöntem PDK, YNK ve Goran’ın biraraya gelip anlaşmasıdır. Kürtlerin dışardan değil kendi içlerinde ittifak olmalarıdır. Bu iç ittifak bütün Kürtler için de gereklidir. Türk devleti Bakur ve Rojava’ya, İran rejimi ise Başûr ve Rojhelat’a müdahale ediyor. Bu yüzden çüzümü dışarda değil içte aramalıdır Kürtler. Birbirine karşı verdikleri medya savaşını bitirmeliler. Kürtler İsrail’i örnek almalı: Birbirlerine karşı amansız bir mücadele yürütmelerine rağmen en İsrail devletine yünelik en küçük bir tehlike söz konusu olduğunda büyük bir ulusal birliktelik içerisinde hareket ediyorlar. Biz İran rejimi tümeninin dolar karşısında hezimete uğrayıp büyük değer kaybedeceğini söyledik, birçok kişi İran rejiminin açıklamalarını kaale alıp bizi kaale almadı, sonra da büyük kaybettiler. Aynı durum Başûr için de geçerli ve Başurluların ittifakı kendi içlerinde aramaları gerekiyor. Umut ediyoruz ki PKK de bizi dikkate alır ve İran rejiminden uzaklaşır”

“ABD dış politikası değişmez”

ABD dış politikasına da değinen Ali Ciwanmerdi, ABD başkanları değişmesine rağmen takip edilen dış politikasının değişmediğini, değişmeyeceğini, ABD’nin Başûr Kürtlerine yönelik politikasının son 3 yıldan bu yana olumsuz yönde değişmeye başladığını ve ABD’de Başûr Kürtleriyle ilgili dolaşan negatif rarporların bunun açık göstergesi olduğunu söyledi. Irak’taki yolsuzlukların had safhaya ulaştığını ve bu durumun Başûr’a da sirayet ettiğini dile getiren Ciwanmerdi, yolsuzluklardan dolayı Irak’ın siyaseten kaybetmesinin mümkün olmadığını ancak Kürtlerin bu durumdan dolayı eldeki kazanımlarını da kaybetmesi riski olduğunu belirtti.

Rojava’da Mazlum Kobani’nin geliştirdiği politika

Rojava’daki durum ve PKK’nin buradaki etkisine de değinen Ciwanmerdi, Rojava’da HSD Genel Komutanı Mazlum Kobani ve ekibinin ABD ile işbirliği çerçevesinde geliştirdiği politikanın engellenmesi durumunda Rojava’daki kazanımların da elden gideceğini ifade ederek, her şartta PKK’nin İran rejiminden uzaklaşması ve Rojava’da İran rejimiyle uyumlu bir politika yürütülmemi gerektiğinin altını çizdi.