Ana içeriğe atla

İran’dan ABD’ye 10 milyar dolar şartı

İran’dan ABD’ye 10 milyar dolar şartı
posted onOctober 4, 2021
noyorum

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin nükleer anlaşmaya dönmesi için ABD’nin bloke ettiği İran’a ait 10 milyar doların serbest bırakılmasını istedi.

İran, nükleer anlaşmaya dönülebilmesi için ABD’ye bloke edilen 10 milyar doların serbest bırakılması şartını koştu.

İran’da bir televizyon kanalına nükleer anlaşma ve yaptırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, müzakereler konusunda ciddi olduklarını ve masaya dönmek istediklerini belirtti.

ABD’li yetkililerin geçen ay Birleşmiş Milletler’de (BM) aracılar vasıtasıyla kendisiyle görüşmek istediklerini açıklayan Abdullahiyan, “ABD'liler gerçekten niyetliyse bloke edilen mali kaynaklarımızdan 10 milyar doları serbest bıraksın. Joe Biden, Donald Trump'tan farklıdır diyebilmemiz için bir adım atılmalıdır. Biden'ın niyeti ciddiyse öncelikle bunun ciddi göstergeleri olmalıdır. Bunlardan biri de en azından 10 milyar dolarımızı serbest bıraksın." diye konuştu.

İran, ABD’nin bankacılık ve enerji sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle yabancı bankalardaki milyarlarca dolar varlıklarına erişemiyor. 

Batılı ülkeler İran’ın nükleer anlaşmaya dönmesi konusunda uyarıyor. 

Emir Abdullahiyan, İran’ın Viyana’da çıkmaza giren nükleer anlaşma görüşmelerine yeniden katılacağını söyledi ancak, tarih vermekten de kaçındı.