Ana içeriğe atla

İran güdümlü Haşdi Şabi Erbil’e füzelerle saldırdı

İran güdümlü Haşdi Şabi Erbil’e füzelerle saldırdı
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, dün gece saat 20:30 sularında İran rejimi güdümlü Haşdi Şabi’nin bulunduğu bölgeden Erbil Uluslararası Havalimanına 6 füze saldırısı gerçekleştiğini duyurdu. Öte yandan Erbil’in Girdeçal bölgesinde bulunan HDK-İ mevzilerine de 3 füzenin fırlatıldığı bildirildi.
posted onOctober 1, 2020
noyorum

Dün akşam saat 20:30 sularında İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak’taki askeri eli olan ve Şii milis gruplarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Haşdi Şabi bölgesinden Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’in Uluslararası Havalimanına ve Kürdistan Demokratik Parti-İran’ın (HDK-İ) Erbil’in Girdeçal bölgesinde bulunan askeri karargalına füze saldırıları gerçekleştirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Kürdistan Bölge Yönetimi İçişleri Bakanlığı, Haşdi Şabi bölgesinden Erbil Uluslararası Havalimanı’na 6 füzenin atıldığını ancak atılan füzelerin herhangi bir can kaybına yol açmadığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, ““ Edinilen bilgiye göre, füzeler Birgle sınırı ki Şêx Emir ve Terile köyleri arasında bir bölgede bir pikap üstünden atıldı. Söz konusu mıntıka, Haşdi Şabi’nin 30. tugayının sınırları içine giriyor. Özel ekiplerimiz bilgi edinmek için detaylı bir çalışma yürütmektedir” denildi.

“Biz bu tehlikeli terörist saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. Her türlü saldırıya karşı cevap vermek için hazırlığımız var” ifadelerinin yer aldığı bakanlık açıklamasında Irak Federal Hükümetinden saldırıyla ilgili gerekli işlemleri yapması istendi.

Anti-terör güçleri: Haşdi Şabi saldırısının amacı Erbil ve Koalisyon

Kürdistan Bölgesi Asayişi ise saldırı sonucu vurulan araçların fotoğraflarını yayınlayarak saldırıyı kabul edilemez olarak belirtirken Kürdistan Anti-terör güçleri de saldırının Haşdi Şabi tarafından gerçekleştirildiğini ve hedefinin ise Erbil Uluslararası Havalimanı ile DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon ve ABD güçleri olduğunu açıkladı.

Başbakan Mesrur Barzani: Affedilmeyecek, sert yanıt verilecek

Saldırı ardından açıklama yayımlayan Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kürdistan’ın istikrarını bozma çabalarını affetmeyeceğini ve bu girişimlere sert yanıt verileceğini söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yayımlayan Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan’ın istikrarını bozma girişimlerine müsamaha göstermeyeceklerinin altını çizerek, “Cevabımız sağlam olacaktır” dedi.

Haşdi Şabi saldırısını şiddetle kınadığını kaydeden Başbakan, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile saldırının failleriyle ilgili soruşturmanın önemine dair görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

ABD: Saldırıyla ilgili detaylı araştırma yapıyoruz

دیمەنى ئەو ئۆتۆمبێلەى مووشەکەکانى لەسەر تەقێنراون

 

Saldırıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, füze saldırısından haberdar olunduğu ve konunun detaylı bir şekilde araştırıldığı belirtilerek saldırı ardından ABD Konsolosluğu’nun herhangi bir zarar görmediği aktarıldı.

İnkar etse de kanıtlar Haşdi Şabi’yi gösteriyor

İran rejimi politikalarıyla uyumlu faaliyetlerde bulunan Haşdi Şabi’nin Ninova Operasyonlar Komutanlığı da saldırıyla ilgili yayınladığı açıklamada, saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği yönündeki beyanları kabul etmediklerini, saldırının gerçekleştiği alanın Irak ordusu, Haşdi Şabi güçleri ve Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçleri arasında kalan çöllük bir alan olduğu savunuldu. Ancak araştırmalar neticesinde ulaşılan bazı fotograf ve video kayıtlarında saldırıyı gerçekleştiren füze bataryasının monteli olduğu aracın Haşdi Şabi aracı olduğu ve saldırı ardından bulunduğu noktayı terk ederek Haşdi Şabi kontrolündeki başka bir alana geçtiği aktarıldı.

Füzelerin atıldığı bölgenin güvenlik sorumlusu için gözaltı kararı

Erbil Uluslararası Havalimanı’na yönelik saldırıyla ilgili bir açıklama da Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan geldi.

Saldırının bir terör grubu tarafından yapıldığının iddia edildiği Komutanlık açıklamasında, füzelerin ateşlendiği bölgenin güvenlik sorumlusu hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı ve olayla ilgili kapsamlı soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

دیمەنى ئەو ئۆتۆمبێلەى مووشەکەکانى لەسەر تەقێنراون ٢