Ana içeriğe atla

Yeni ABD yönetimi: Rojava’da Kürt güçlerle askeri ortaklığa devam

Yeni ABD yönetimi: Rojava’da Kürt güçlerle askeri ortaklığa devam
ABD’de yeni işbaşına gelen Joe Biden yönetimi, terör örgütü DAİŞ’le mücadelede aslan payına sahip olan Rojava’daki Kürt güçleri ile askeri ortaklığın devam edeceğini açıkladı.
posted onJanuary 28, 2021
noyorum

Yeni ABD yönetiminin Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik politikası merak edilirken konuyla ilgili ilk açıklama Dışişleri Bakanlığından geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, vahşi terör örgütü DAİŞ ile mücadelede “aslan payına” sahip olan omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (HSD) ile askeri ortaklığın devam edeceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü konuyla ilgili e-mail üzerinden yöneltilen sorulara yazılı yanıt verdi.

“HSD, yetenekli ve kararlı bir askeri ortak olmaya devam ediyor”

Rudaw’ın yeni ABD yönetiminin Rojava’daki Kürt askeri güçlerine desteğinin devem edip etmeyeceği şeklindeki sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Rojava’da HSD hapishanelerinde hala onbinlerce DAİŞ’li ve ailelerinin tutulduğunu hatırlatarak, ABD olmaksızın terör örgütü DAİŞ’in kökten temizlenemeyeceğini ifade etti.

Bakanlık Sözcülüğü’nün, soruya verdiği cevabın devamında şunlar aktarıldı:

“Sahada DAİŞ'e karşı mücadelede aslan payını alan HSD, yetenekli ve kararlı bir askeri ortak olmaya devam ediyor. ABD, Suriye'nin kuzeydoğusundaki HSD ile birlikte, insani yardım toplulukları ve sivil toplum grupları da dahil olmak üzere, yerel ortaklarla yakın koordinasyon içinde olmaya devam ediyor. Suriye halkının geleceği için, insani ihtiyaçları karşılamak, gerekli istikrar ve güvenliği sağlamak adına desteğimize devam edeceğiz.”

“Bağdat ile stratejik anlaşma, ilişkilerimizin temel kalıpları”

“ABD, Erbil ile Bağdat arasında özellikle mali konularda yaşanan çelişkileri nasıl değerlendiriyor?” sorusuna Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, “İstikrarlı, müreffeh, demokratik ve birleşik bir Irak'ı destekliyoruz. (Irak ile) Stratejik anlaşmamızın çerçevesi, bizim için ilişkilerimizin temel kalıpları oluyor” yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, “Irak’ın yolsuzlukla mücadelesini ve ekonomik reform çabalarını destekleyen, bölgesel ilişkileri geliştirmesine yardımcı olan, insani yardım sağlayan, tüm Iraklıların insan haklarına saygıyı destekleyen istikrarlı ve güvenilir bir ortak olacağız. Bu aynı zamanda, suç faaliyetleriyle mücadelede ve yasadışı silahlı grupların kontrol edilmesinde, ülkenin bomba ve mayınlardan temizlenmesinde Irak güvenlik güçlerine de yardım sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

Bakanlık ayrıca, koalisyon ortakları ile DAİŞ'in yeniden dirilmesini önlemek için Irak ‘a yardım edeceklerini belirtti.