Ana içeriğe atla

ABD’ Rojava’da tıkanan ulusal birlik müzakerelerinin başlaması için devreye girdi

ABD’ Rojava’da tıkanan ulusal birlik müzakerelerinin başlaması için devreye girdi
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet, Rojava’da Kürt taraflar arasında tıkanmanın eşiğine gelen Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin yeniden aktifleştirilmesi için Rojava’ya geldiği bildirildi.
posted onDecember 8, 2020
noyorum

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Rojava’da Kürt taraflar arasında tıkanmanın eşiğine gelen Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin yeniden aktifleştirilmesi için Rojava’ya bir heyet gönderdiği bildirildi.

Shafaqnews’te yer alan habere göre, ABD heyeti, yeni sürecin başlaması için Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) yetkilileriyle temas kurdu.

ABD heyetinin söz konusu taraflardan yeni müzakere sürecine hazır olmalarını istediğinin kaydedildiği haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yeni Rojava Temsilcisi’nin ENKS ve PYNK heyetleriyle ayrı ayrı görüştüğü ve ortak görüşmelerin başlayacağını bildirdiğini ifade edildi.

ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Süleyman Ose’nin görüşlerine yer verilen haberde, şimdiye kadar devam eden müzakerelerde iyi bir ilerleme kaydedildiği belirtildi.

Rojava’daki Kürt siyasi güçleri arasındaki müzakereler, ABD’deki başkanlık seçimleri sürecinde ABD temsilcilerinin hazır olmamaları ve iki Kürt taraf arasında bazı sorunların çıkmasından dolayı durma noktasına gelmişti.

Geçtiğimiz Ekim ayında ise, ENKS ve PYNK arasında süren görüşmelerin 3’üncü aşamasının başlamasıyla birlikte; idari, askeri ve eğitim konularının ele alınmasının beklendiği bildirilmişti.

ABD, Rojava’daki Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı Mazlum Kobani ve Güney Kürdistan’daki Kürt liderliğinin desteğiyle ENKS ile PYNK arasında başlatılan Kürt Ulusal Birliği diyaloğu geçtiğimiz Nisan ayında başlamıştı.

17 Haziran Çarşamba günü, ENKS ve 29 parti ve hareketten oluşan PYNK, siyasi açıdan ortak bir anlayış temelinde uzlaşıya vardıklarını belirterek, 2014 Duhok Anlaşması’nın diyalog ve müzakerelerde temel olarak ele alınacağını açıklamıştı.

Şimdiye kadar birinci aşamadaki görüşmelerde ortak bir siyasi yaklaşım ele alınmıştı. İkinci aşamada ise Rojava’daki yönetim mekanizmasının işleyişi üzerine müzakereler yürütülüyor.