بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Ali Javanmardi: Ukrayna işgali başarılı olursa Türkiye, Rojava’yı Irak da Güney Kürdistan’ı işgal eder

Ali Javanmardi: Ukrayna işgali başarılı olursa Türkiye, Rojava’yı Irak da Güney Kürdistan’ı işgal eder
posted onFebruary 28, 2022
noبۆچوون

Doğu Kürdistanlı gazeteci Ali Javanmardi, “Rusya’nın Ukrayna işgali başarılı olursa Kürtler için tehlikeli sonuçlar doğar. Türkiye Rojava’yı, Irak da İran desteğiyle, Kürdistan Bölgesi’ni işgal eder” dedi.

Doğu Kürdistanlı gazeteci ve siyasi aktivist Ali Javanmardi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekâtının Kürtler için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Rusya-Ukrayna krizinin Kürtlere etkisi hakkında sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Ali Javanmardi, “Eğer işgali başarılı olursa dünyadaki güç dengeleri bozulur ve yeni bir düzen oluşur. Bu yeni düzende güçlüler, güçsüzleri daha çok ezmeye başlar. Bu durum özellikle sömürge altında yaşayan ve daha önce büyük güçlerin saldırılarına çokça maruz kalıp bedel ödemiş biz Kürtler için tehlikeli sonuçlar doğurur. Türkiye Rojava’yı, Irak da İran desteğiyle, Kürdistan Bölgesi’ni işgal eder” dedi.

Kürtlerin Rusya-Ukrayna krizini doğru okuyup bazı dersler çıkarması gerektiğini savunan Javanmardi, Kürt siyasi taraflarının birbirine karşıt parçalı durumunu eleştirerek, “Güney Kürdistan’nın en önemli siyasi güçleri birbirlerine karşıt oldukları kadar Bağdat’a karşıt değiller. Kürt siyasi taraflarının Bağdat’a karşı birlik olup haklarını elde etmenin yollarını aramaları gerekirken, bir tarafın diğer tarafı tasfiye etmek için Bağdat ile işbirliği halinde olduğunu görüyoruz. Doğu Kürdistan’daki siyasi taraflar da çok pasif bir durumda. Birlik olmaları, ortak faaliyet yürütmeleri söz konusu bile değil. Kuzey Kürdistan’daki en büyük Kürt siyasi taraf da, Türkiye ile mücadele yerine Kürdistan Bölgesi’ne karşı mücadele veriyor ve savaşı Kürdistan Bölgesi topraklarına kadar çekti zaten. Rojava’da da Kürtler henüz tam anlamıyla iktidar olamamışken, federasyon veya benzeri bir statü elde edememişken, bir bakıyoruz ki orada da 400 bin kişilik muhalif bir nüfus var. Kürtler kendi içlerinde ortak çalışmaya hazır değiller ancak, düşmanla iş birliği yapmaya hazırlar. Şunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız ki dünyadaki süper güçler, yetenekleri ve potansiyellerine göre milletlere destek verip onlara yatırım yaparlar” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’da başarılı olacağını sanmadığını ancak, başarılı olması halinde İran’ın da bundan cesaret alarak bütün Orta Doğu ülkelerine müdahalede bulunacağını ve bunun bölgeye felaket getireceğini vurgulayan Javanmardi, Kürdistan’ın her parçasındaki Kürt siyasi taraflara ulusal birlik çağrısı yaptı.