بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İranlı mülteciye tecavüz soruşturmasında 5 memura takipsizlik

İranlı mülteciye tecavüz soruşturmasında 5 memura takipsizlik
posted onMay 30, 2021
noبۆچوون

Van Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM), İranlı mülteci Z.N’ye tecavüz soruşturmasında, 5 memur hakkında delil yetersizliği gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verildi.

Van GGM’de İranlı mülteci Z.N’ye tecavüz ettikleri suçlamasıyla tutuklu 2 güvenlik görevlisi ile halen teşhis edilemeyen bir kişi hakkında açılan dava süreci devam ederken, daha sonra 5 memur hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararında, "Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde soruşturmanın kurum görevlilerin bildirmesi üzerine başlamış olması nedeniyle somut olayda, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi suçunun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı, şüphelilerin görevlerinin gereklerini yapmakta gecikme veya ihmal gösterdiğine dair kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilmediği anlaşılmakta, açıklanan nedenlerle şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.” denildi.

Ne olmuştu?

22 Temmuz 2020’de Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan İranlı mülteci Z.N’ye güvenlik görevlileri İ.H.K. ile Y.V.  ve halen teşhis edilemeyen bir kişi tecavüz etmişti.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklular hakkında 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın bir sonraki duruşması 8 Temmuz’da görülecek.