بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Hengaw: Rojhelat’ta Kasım ayında 22 yurttaş intihar etti

Hengaw: Rojhelat’ta Kasım ayında 22 yurttaş intihar etti
Hengaw, Rojhelat’ta Kasım ayında 8’i 18 yaşının altında olmak üzere 22 Kürt yurttaşın intihar ederek yaşamına son verdiğini açıkladı.
posted onDecember 22, 2020
noبۆچوون

Doğu Kürdistan (Rojhelat) İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Rojhleat’ta Kasım ayında yaşanan intihar olaylarıyla ilgili hazırladığı raporunu yayınladı.

Hengaw  İstatistik ve Dokümantasyon Merkezi tarafından hazırlanan raporda Rojhelat'ın farklı kentlerinde yaşanan intihar girişimlerinde 8’i 18 yaşının altında olmak üzere en az 22 yurttaşın yaşamına son verdiği belirtildi.

Rapora göre hayatına son veren 18 yaşının altındaki 8 kişiden 5’i kadın, 3 ise erkek. Hayatına son verene diğer 14 yurttaştan 5’i kadın, 9’u da erkek.

Hengaw raporunda, söz konusu yurttaşların hayatına son vermelerinin en büyük sebebinin yaşanan ekonomik sorunlar ve buna bağlı yoksulluk olduğu belirtilirken, aile içi sorunların da intihar girişimlerinde etkili olduğu ifade edildi.

Hengaw raporunda 9 intihar vakasının ailevi sorunlar, 11 vakanın ise işsizlik ve yoksulluk nedeniyle gerçekleştiği, 2 vakanın ise nedeninin bilinmediği belirtildi.

İntihar vakalarının kentlere dağılımı

Hengaw İstatistik ve Dokümantasyon Merkezi’nin hazırladığı raporda intihar vakalarının Rojhelat illeri dağılımı şu şekilde:

İlam eyaletinde biri kadın ve 4’ü erkek olmak üzere toplam 5 yurttaş hayatına son verdi.

Kirmaşan eyaletinde 2’si kadın ve biri erkek olmak üzere toplam 3 yurttaş hayatına son verdi

Senendej kentinde biri kadın, 5’i de erkek olmak üzere toplam 6 yurttaş hayatına son verdi.

Urmiye eyaletinde 6’sı kadın ve 2’si erkek olmak üzere toplam 8 yurttaş hayatına son verdi.

4 kadın bedenini ateşe vererek yaşamına son verdi

Raporda 3’ü kadın ve 12’si erkek olmak üzere toplamda 15 kişinin kendisini asarak hayatına son verdiği, 4 kadının bedenini ateşe vererek hayatına son verdiği, 2 kadının hap alarak hayatına son verdiği, 1 kadının ise kendisini yüksekten atarak hayatına son verdiği kaydedildi.