Ana içeriğe atla

ABD: Hamaney’in milyar dolarlık kuruluşları ve 3 has adamı yaptırım listesinde

ABD: Hamaney’in milyar dolarlık kuruluşları ve 3 has adamı yaptırım listesinde
ABD’deki Donald Trump yönetimi, ülke yönetimini yeni Başkanı Joe Biden’a devretmesine 6 gün kala İran rejimine uyguladığı ‘maksimum baskı’ politikası çerçevesinde, İran rejimi dini lideri Ali Hamaney'in kontrolündeki 16 kuruluş ile 3 kişiyi yaptırım listesine ekledi.
posted onJanuary 14, 2021
noyorum

Ülke yönetimini yeni Başkan Joe Biden’a devretmesine 6 gün kala Başkanı Donald Trump yönetimi, İran İslam Cumhuriyeti dini lideri Ali Hamaney tarafından kontrol edilen milyar dolarlık kuruluşların hedef alındığı duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından konuya dair yapılan açıklamada, İran rejimi dini lideri Ali Hamaney’in kontrolündeki İmam Humeyni'nin Emrinin İnfazı (EIKO) ve Astan Quds Razavi (AQR) kurumları ile bu kurumların liderleri ve yan kuruluşlarına yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Bu kapsamda, Yabancı Varlıkları Koruma Ofisince (OFAC) İran rejiminin 16 kuruluşu ve 3 has adamı yaptırım listesine alındı.

“EIKO ve AQR, muhalif ve azınlıkların varlıklarını Hamaney’e tahsis ediyor”

Açıklamada, hayır kurumu olduğu söylenen EIKO ve AQR'nin siyasi muhalifler ve dini azınlıklar dahil rejim karşıtlarının toprak ve diğer mal varlıklarına zorla el koyduğu ve bu kamulaştırılan varlıklar da dahil olmak üzere İran rejimi ekonomisinin büyük bir kısmını rejimin dini lideri Ali Hamaney ve üst düzey İran rejim yetkililerin yararına kontrol ettiği belirtildi.

İran rejim elitlerinin, devletin ekonomik kaynaklarının büyük bölümü üzerinde “yozlaşmış” bir mülkiyet sistemi kurduğunun vurgulandığı açıklamada, yaptırım listesine alınan bu kuruluş ve kişilerin bu mülkiyet sisteminin devam ettiricileri olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, konuya ilişkin, “Bu kurumlar, İran'ın elitlerinin İran ekonomisinin büyük bir kısmı üzerindeki yozlaşmış mülkiyet sistemini sürdürmesini sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mnuchin, ABD'nin bu şekilde İran halkına yardım ettiğini ifade ederek, talan ve baskıyla kendilerini zenginleştiren İran rejimi elitlerini hedef almaya devam edeceklerinin altını çizdi.