Ana içeriğe atla

Ezidi aktivist Husen Qaydi ‘Sergo Vieira de Mello’ ödülüne layık görüldü

Ezidi aktivist Husen Qaydi ‘Sergo Vieira de Mello’ ödülüne layık görüldü
Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaydi, insan hakları savunuculuğu ve diyalogu destekleyen kişi ve kuruluşlara verilen Sergio Vieira de Mello Ödülü’ne layık görüldü.
posted onNovember 17, 2020
noyorum

2002-2003 yılları arasında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Sergio Vieira de Mello adına verilen ödül, 17’ncisi, Ezidi Kürtlerin DAİŞ’ten kurtarılması çabaları nedeniyle Güney Kürdistanlı (Başûr) insan hakları aktivisti ve merkezi Duhok’ta bulunan Ezidileri Kurtarma Ofisi yöneticisi Husen Qaydi’ye verildi.

Vahşi terör örgütü DAİŞ’in Başûr’a saldırmaya başlaması ardından Ezidi Kürtlerin kutsal kenti Şengal’de gerçekleştirdiği soykırım ve vahşet ardından kaçırdığı Ezidilerin kurtarılması amacıyla Başûr’daki Kürdistan Bölge Hükümeti tarafından kurulan Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin Sorumluluğunu üstlenen Husen Qaydi, insan hakları savunuculuğu ve diyalogu destekleyen kişi ve kuruluşlara verilen Sergio Vieira de Mello Ödülü’ne layık görüldü.

Ezdiler

 

Her yıl Polonya’da verilen ödüle bu yıl, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bağlı Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaydi layık görüldü.

Villa Decius Derneği, ödül töreninin 10 Aralık'ta Zoom programı üzerinden online olarak yayınlanacağını duyurdu.

Konuyla ilgili Kurdistan24’e konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Polonya Temsilcisi Ziyad Rauf, “Bu ödül, Polonya’nın Ezidilere verdiği önemi gösteriyor. Ödül komitesinde; Polonya Devlet Başkanı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Polonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’nın Brezilya Büyükelçisi, İsveç’in Polonya Büyükelçisi ve diğer bazı kuruluşlar yer alıyor” dedi.

Ezidi Kürtlerinden olan Husen Qaydi, Duhok doğumlu. 2014 yılında DAİŞ’in Şengal ve çevresini işgal etmesi ve binlerce Ezidi’yi kaçırmasından sonra Qaydi, kurtarılmaları için çalışmalara başladı.

Resmi rakamlara göre DAİŞ tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezidi’den 3 bin 537’si kurtarıldı. Halen 2 bin 880 kişinin akıbeti bilinmiyor.

Geçtiğimiz yıl da Uluslararası Mother Teresa (Rahibe Terasa) Ödülü Ezidileri Kurtarma Ofisi’ne verilmişti.