Ana içeriğe atla

Türk kenti Sakarya’da Kürt işçilere ırkçı saldırı: HDP’den sert tepki

Türk kenti Sakarya’da Kürt işçilere ırkçı saldırı: HDP’den sert tepki
Türk kenti Sakarya’da fındık toplayan Kuzey Kürdistanlı işçi aileye ırkçı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıya sert tepki gösteren HDP, bu tür saldırıların AKP’nin halkları birbirine düşmanlaştırma politikasının sonucu olduğunu belirtti.
posted onSeptember 5, 2020
noyorum

Kuzey Kürdistan’ın (Bakur) Mardin kentine bağlı Mazıdağı ilçesinden Türk kenti Sakarya'ya fındık toplamaya giden Kürt aileye, çalıştıkları tarlanın sahibi ve ahalisi tarafından saldırıya uğradı. Saldırı anına ait görüntülerin sosyal medyada yayımlanması ardından olaya karşı sert tepkiler geldi.

Saldırıya uğrayan Kürt aile fertleri, olayı 'ırkçı bir saldırı' olarak nitelendirdi. Aile, Sakarya’nın Ortaköy Sütmahalle bölgesinde maruz kaldıkları saldırının büyümemesi için olay yerinden hemen ayrılarak, memleketleri Mardin'e gitmek üzere yola çıktılarını aktardı.

Mardinli Kürt aile fertleri, çalıştıkları fındık bahçesinin sahibi ve oğullarının, Kürt oldukları için kendilerine saldırdıklarını söyledi.

Görüntülerin internette yayınlanmasının ardından #sakaryadaişçileresaldırı etiketiyle sosyal medyada birçok kişi olaya tepki gösterdi.

“Çocuklarını toplayıp sopalarla bize saldırdılar”

Yaşları 25 ile 14 yaş arasında değişen ve çoğu akraba olan Kürt işçilere çavuşluk yapan Kasım Demir, tarla sahibinin oğlunun önce kendisine saldırdığını, araya girip engel olmak isteyen yeğenlerinin de bu esnada darp edildiklerini söyledi.

Kasım Demir, olayın yaşandığı Cebecioğlu ailesine ait fındık bahçesinde dört gün önce çalışmaya başladıklarını belirterek, bahçenin sahiplerinin ilk günden beri kendilerine kötü davrandığını belirtti.

Demir, kendilerine Kürt olduğu için ırkçılık yapıldığını vurgulayarak, olay anıyla ilgili şunları anlattı:

“Adamın (bahçenin sahibi) torunu tarlada yeğenlerime 'biraz yana kayın' demiş, bizimkiler de yana kayınca tarla sahibi 'Ne öyle it sürüleri, koyun sürüleri gibi oraya buraya kayıyorsunuz' demiş. Dile getiremeyeceğim bir sürü küfür ve hakaret edince, tepki gösterdik, hakaretleri kabul etmediğimizi belirtip işi bıraktığımızı söyledik ve gece kaldığımız barakalara geldik. Bizden hemen sonra adam, çocuklarını toplayıp sopalarla bize saldırdılar.”

Kasım Demir, görüntülerde yeşil tişörtlü bir adamın vurduğu kişinin de 14 yaşındaki kızı Şilan olduğunu aktardı.

Demir, “Koca koca adamlar, küçük çocuklara saldırdılar. Adamların kızımı dövdüğünü görmedim, kadınlara vurduklarını görseydim olay çok daha farklı sonuçlanabilirdi” dedi.

Olayda sonra saldırıya uğrayan kızı Şilan'ın psikolojisinin bozulduğunu, dünden beri ağlayıp içine kapandığını aktaran baba Kasım Demir, farklı bahçelerde çalışan Mardinli işçilere ait bir minibüsün tesadüfen oradan geçtiğini belirterek,  “Tesadüfen gelen o minibüs olmasaydı, belki daha büyük bir saldırıya maruz kalırdık” diye konuştu.

“Jandarma da bizim, burası Sakarya”

Saldırıya uğrayanlardan Remziye Demir ise amcası (Kasım Demir) saldırıya uğrayınca araya girdiklerini, o sırada kuzenleri Bawer ve Şilan'ı da dövmeye başladıklarını söyledi.

Genç Kürt kızı Rojin ise bahçe sahibinin oğlunun “Siz kimsiniz, burası Mardin değil, kendiniz ne sanıyorsunuz” diyerek saldırdıklarını belirterek şunları aktardı:

“Jandarmayı arayacağımızı söylediğimizde de 'jandarma da bizim, burası Sakarya, istediğiniz yeri arayın' dedi. Videoda görünmüyor ama adamın karısı da eline baltayı alıp gelmişti. Çok korktuk, bizi öldüreceklerini sandık.”

HDP’den sert tepki:

HDP

 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sakarya'da Kürt işçilere yapılan saldırıyı kınadıklarını, saldırıda bulunanlarla ilgili yargılama sürecini talep ettiklerini belirtti.

Kürt yurttaşlara karşı ırkçı, ayrımcı bir linç girişiminde bulunulduğunu belirten Köse, “Bu saldırı neticesinde yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ayrıca linç girişimine dahil olanları da ve kültürünü besleyen iktidar anlayışını da esefle kınıyoruz” dedi.

“AKP-MHP ittifakının linç kültürünü yaratan ve derinleştiren zehirli söylemi ve politikaları neticesinde linç kültürü her geçen gün daha da artmaktadır” diyen Köse, “Daha önce o kadar çok linç saldırısı yaşandı ki mevsimlik tarım işçilerine, bunları saymaya zamanımız yetmez. İktidarın yarattığı siyasal ve sosyal linç ortamı sebebiyle Türkiye her geçen gün daha büyük bir siyasal ve sosyal kriz girdabına sürüklenmektedir. Sürekli topun ağzında olanlar, sürekli aşağılanan ve horlananlar Kürt emekçilerdir” ifadelerini kullandı.

Şaziye Köse, “Bu aşağılanma, horlanma, düşük ücretler, ayrımcılık son derece bilinçli politikalardır. AKP’nin ajandasında yer alan halkların birbirine düşmanlaştırıldığı politikasına karşı biz HDP olarak halkların bir arada yaşama umudunu büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Kürt işçilere yönelik saldırıya birçok kişi ve kurum da tepki gösterdi.