Skip to main content

Doğu Akdeniz: Erdoğan’ın gemisi geri döndü

Doğu Akdeniz: Erdoğan’ın gemisi geri döndü
Türk devletinin yasa dışı bir şekilde Doğu Akdeniz'de sismik araştırmalara girişmesine karşı özellikle Fransa’nın askeri ve diplomatik çabaları ardından Türk devleti geri adım attı. Yasadışı sismik araştırma yapan gemisini Antalya limanına çekti.
posted onSeptember 13, 2020
nocomment

Türk devletinin Doğu Akdeniz’in Yunanistan karasularında yasadışı sismik araştırma yapan Oruç Reis gemisi, Türk devleti ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan müzakereler çerçevesinde araştırmalarını sonlandırarak Antalya Limanı'na geri döndü.

Yunanistan, Türk gemisinin geri dönmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Doğu Akdeniz'de Türk devleti ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde NATO, inisiyatif alarak her iki tarafa sorunu müzakere etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

İki ülke arasında başlayan görüşmelerin ardından Türk devletininDoğu Akdeniz'de yasadışı sismik araştırmalar yapan Oruç Reis gemisi, dün Antalya Limanı'na döndü. 25 Eylül'e kadar bölgede çalışması beklenen Oruç Reis'in limana dönmesi Yunanistan tarafında memnuniyetle karşılandı.

Atina: Geminin geri dönmesi pozitif bir sinyal

Yunan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, atılan adımı 'pozitif bir sinyal olarak niteledi. Yunan sözcü, daha iyi değerlendirme yapmak için gelişmeleri beklemek gerektiğinin de altını çizdi.

Türk devletinin kanunsuz bir şekilde Doğu Akdeniz’de göstermelik araştırmalara başlaması sonucu bölgede tansiyon artarken Fransa’nın, hem askeri olarak bölgeye uçak gemisini gönderip Türk devletine gözdağı vermesi hem de diplomatik girişimler ile Türk devletini izole etmesinin, Türk devletinin geri adım atmasının en büyük nedeni şeklinde değerlendirildi.

Bu gelişmeler ardından NATO olaya el atarak müzakere çağrısı yapmıştı. Bu kapsamda yapılan çağrıya Türk tarafı olumlu yanıt verdi. Ancak Yunan tarafı müzakere çağrısını önce reddetti, sonra da sadece şartlarını bildirmek için masaya oturacaklarını açıkladı.

Son olarak Türk Savunma Bakanlığı, Türk-Yunan askeri heyetleri arasında "Ayrıştırma Usulleri"nin ele alındığı NATO Karargahında teknik toplantı yapıldığını duyurdu. Atina'dan ise böyle bir görüşmenin gerçekleşmediği açıklaması geldi.

Savunma Bakanlığının açıklamasına göre "askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü" toplantıda, taraflar görüş alışverişinde bulundu. Bakanlık, müteakip toplantının önümüzdeki günler için planlandığı aktarmıştı.