Skip to main content

İran rejimi BAE’ye ait bir gemiye el koydu

İran rejimi BAE’ye ait bir gemiye el koydu
İsrail-BAE arasında ilişkilerin normalleşmesi ve İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda anlaşmaya varması ardından Körfez'de gerilim yükseliyor. İran rejiminin, karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle BAE'ye ait bir gemiye el koyup mürettebatı gözaltına aldı.
posted onAugust 20, 2020
nocomment

Basra Körfezi’nde yaptığı eylemlerle krizlere yol açan İran İslam Cumhuriyeti’nin yine bu bölgede Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait bir gemiye el koyduğu bildirildi. İran rejim güçlerinin geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleştirdiği baskında BAE’ye ait geminin mürettebatını da gözaltına aldığı aktarıldı.

İran rejiminin, kara sularını ihlal ettiği gerekçesiyle gemiye el koyduğu belirtilirken İran rejiminin bu eylemi İsrail ile BAE arasında, ilişkilerin normalleşmesi ve İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda anlaşmaya varmasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

İran rejim yetkilileri, söz konusu anlaşmadan dolayı BAE’yi ihanetle suçlamış ve anlaşmayı tanımadığını duyurmuştu.

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü BAE Sahil Güvenliği’nin İran rejimi teknelerine ateş açıp iki İranlı balıkçıyı öldürdüğünü iddia edip BAE Tahran Maslahatgüzarı’nı iki kez bakanlığa çağırdığını açıklamıştı. İran rejimi Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, yapılan görüşmede bu yasadışı olayı sorumluğunun BAE hükümetinde olduğu, tutuklanan balıkçılarla el konulan teknelerin ivedilikle bırakılması ve öldürülen şahısların cenazelerinin İran rejimine verilmesinin istendiği belirtildi.

“BAE Tazminat ödemeye hazır” iddiası

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre olayla ilgili derin üzüntü açıklayan BAE hükümeti, bir mektupla tazminat ödemeye hazır olduğunu bildirdi. BAE gemisinin İran sularına yasadışı hareket ettiği ifade edilen açıklamada, “İran bir kez daha Basra Körfezi’ndeki tüm taraflara menfaatleri ve vatandaşlarına herhangi bir saldırıyı kabul etmeyeceğini ve bu konuda tüm tedbirleri alacağını ilan etmektedir” denildi.

BAE devlet haber ajansı WAM ise pazartesi günkü haberinde ‘İran balıkçı teknelerinin Basra Körfezi’nde Sir Bu Nair Adası yakınlarında BAE sularına girdiğini, dur uyarılarına uymayan İran teknelerine angajman kurallarının uygulandığını yazmıştı.

BAE-İsrail anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz hafta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Trump açıklamasında, 1948’de kurulan İsrail devletini henüz tanımayan BAE ile İsrail heyetlerinin yatırım, turizm, doğrudan uçuşların başlaması, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak üzere önümüzdeki haftalarda bir araya gelecekleri belirtilmişti.

BAE Veliaht Prensi Muhammed de konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, işbirliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı" dedi.