بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD’den İran’a “askeri seçenek” uyarısı 

ABD’den İran’a “askeri seçenek” uyarısı 
posted onDecember 1, 2021
noبۆچوون

 
Uluslararası güçler ile İran, nükleer anlaşmaya dönmek için müzakerelere yeniden başladı. ABD, nükleer müzakerelerin başarısız olması halinde İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı askeri güç de dahil olmak üzere "başka seçenekleri kullanmaya hazır" olduğu konusunda uyardı. 
 
CNN'nin haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, nükleer müzakereler hakkında bazı uyarılarda bulundu. 
 
McGurk, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen Manama Diyaloğu'nda yaptığı konuşmada, "Diplomasinin bir yol bulabileceğinden hâlâ umutluyuz, ancak bir yol bulamazsa diğer seçenekleri kullanmaya hazırız" ifadesini kullandı. 
 
McGurk, “Bir ülkenin nükleer silah elde etmesini önlemek için askeri güce gelince, bu çok ulaşılabilir bir hedeftir” diye konuştu. 
 
İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmaya dönmek için dünya güçleri ile Tahran arasındaki müzakereler Pazartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da yeniden başladı. 
 
İran, kendisine yönelik ABD ambargosunun kaldırılmasını talep ederken, batılı güçler ise ilk adımı İran’ın atmasını, anlaşma kurallarına geri dönmesini şart koşuyor. 
 
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Mayıs 2018’de anlaşmadan çekilmesine karşılık, İran anlaşmadaki taahhütlerini askıya almış, uranyum zenginleştirmeye başlamıştı.