بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Clinton’ın şirketinin filmini çekeceği “Kobani'nin Kızları” ABD’de yankılandı

Clinton’ın şirketinin filmini çekeceği “Kobani'nin Kızları” ABD’de yankılandı
ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın şirketi HiddenLights tarafından filme uyarlanacak “Kobani’nin Kızları” kitabı, Kürt kadın savaşçıların vahşi terör örgütü DAİŞ’e karşı verdiği kahramanca savaşı ve bölge ve dünyada kadınları nezdinde kadının nasıl iradeleştiğini anlatan önemli bir kitap.
posted onJanuary 30, 2021
noبۆچوون

Amerikalı yazar Gayle Tzemach Lemmon, Şubat ayında piyasaya çıkacak olan “Kobani'nin Kızları” kitabının dizi olarak yayımlanması için HiddenLights adlı yapım şirketiyle anlaştı.

HiddenLights, eski ABD Dışişleri Bakanı ve 2016 seçimlerinde Demokratların başkan adayı olan Hillary Clinton, kızı Chelsea Clinton ve yapımcı Sam Branson'ın Aralık ayında kurdukları yapım şirketi.

Yazar Lemmon, “Kobani'nin Kızları” kitabı için Batı Kürdistan’a (Rojava) giderek bir süre burada incelemelerde bulundu ve Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kürt Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçı ve yöneticileriyle bir çok görüşme gerçekleştirdi.

Türk devletinin Kürt iradeleşmesine karşı düşmanca histerisi nedeniyle “PKK’nin uzantısı” olduğu bahanesiyle “terör örgütü” olarak gördüğü YPJ'li Kürt kadın savaşçıları anlatan kitabın, ABD'li Demokrat siyasetçi Clinton'ın şirketi tarafından filminin çekilecek olması nedeniyle, Türk devleti, filme tepki gösterdi.

BBC’nin Projeyle ilgili detayları öğrenmek için ulaştığı HiddenLights Prodüksiyon Şirketi yetkilileri filmin çekiminin henüz hazırlık aşamasında olduğunu belirterek, “Henüz işin başındayız” dedi.

ABD tarihinin en etkili kadın politikacılarından biri olan Hillary Clinton, “Kobania’nin Kızları” filmi için; “Biz HiddenLights'ı, adalet ve eşitlik için savaşan cesur kadınların hikayesini anlatmak ve bu kahramanları kutlamak için kurduk” açıklamasında bulunmuştu.

Hillary Clinton, 2016'daki başkanlık seçim kampanyası sırasında “Kürtler bizim Irak ve Suriye'de en iyi ortaklarımız oldu. DAİŞ'i Irak'tan attıktan sonra Rakka'yı da almamızın en kısa yolu Kürt ve Arap savaşçıların sahada olmasıdır, bu sebeple gerekli askeri teçhizatları olmalı” demişti.

Kitapta ne anlatılıyor?

Lemmon'ın Penguin Press tarafından yayımlanacak “Kobani'nin Kızları” kitabı, 16 Şubat'ta ABD’de yayınlanacak.

Yazar, kendisine ait internet sayfasında kitabıyla ilgili, “DAİŞ’ten geriye kalan şeyin hikayesini anlatıyor: Dünyanın en tahmin edilmeyecek bölgesinde kadınların eşitliğinin nasıl sağlandığı, DAİŞ'le 2013'ten bu yana köy köy, cadde cadde savaşan genç kadınlar tarafından aktarılıyor. Bu genç kadınlar, DAİŞ'i yok etme savaşında Amerika'nın sahadaki askeri müttefikiydi. Kobani'nin Kızları, ABD’nin müttefiki olarak nasıl büyük bir hizmet verdiklerini ilk kez anlatıyor” ifadelerini kullandı.

Ekim 2019'da Medium'da yayımladığı makalede ise Lemmon, “Son iki yıldır bir sonraki kitabım için ABD'nin sahadaki ortakları olarak DAİŞ'le mücadelede başı çeken Kürt kadınlarıyla ilgili gelişmeleri kayıt altına alıyorum” diyerek şunları anlatmıştı:

“Bu kadınlar DAİŞ'in erkeklerine karşı savaştı ve kadınlar için yeni bir dönem başlattı, üstelik sadece Kürt halkı için değil, tüm bölge için… Kürt, Hristiyan ve Arap kadınlar her türlü radikalizme karşı kadınların eşitliği fikrinin gelişmesi için çalıştı. Tüm dünya buna ancak DAİŞ 2014'te Kobani'yi kuşattığında dikkat kesildi. Bu savaşta merkezi bir rol oynayan Kürt kadınlar, cephe hattında şehri savundu.”

ABD’li Genral Votel: YPJ, DAİŞ’le mücadelede kahramanlığını kanıtladı

Kitapla ilgili yorumlarda, Rojava’da görev yapan emekli ABD Ordusu Generali Joseph Votel'e de yer verildi. Votel, “YPJ, DAİŞ'le mücadele boyunca kahramanlığını defalarca kanıtladı. Bu kitap onların katkılarını kusursuz şekilde anlatıyor” dedi.

Angelina Jolie: Kitap, DAİŞ’le mücadelede başı çeken kadınları sıra dışı hikayesi

ABD’li ünlü sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Barış Elçisi olan Angelina Jolie de kitap için “DAİŞ'le mücadelede başı çeken kadınların sıra dışı ve mütevazi hikayesi” değerlendirmesini yaptı.

Hillary Clinton'ın yapım şirketi

Hillary

 

Hillary Clinton ve kız Chelsea’nin sahibi olduğu HiddenLights şirketi, 2020’nin Aralık ayının başında kuruldu. HiddenLights, ilk yapım anlaşmasını Apple TV ile yaptığını duyurdu. Hillary ve Chelsea Clinton, Apple Tv'de yayımlanacak, tarih boyunca ses getiren kadın girişimcilerin anlatıldığı bir program hazırlayacak.

Yapım şirketinin kuruluş açıklamasında Clinton, dünyayı değiştiren isimlere kulak vereceklerini, kadınlar başta olmak üzere bu kişilerin duyulmayan hikayelerini anlatacaklarını söyledi.

ABD basınında, “Kobani'nin Kızları” kitabının dizi ve film olarak adapte edilmesi için 10'dan fazla yapım şirketinin teklif verdiği, görüşmeler sonucunda Lemmon'ın “Kadınların sesinin duyulması için kimse Dışişleri Bakanı Clinton kadar çalışmadı, DAİŞ'i yenen bu kadınların hikayesini ekrana taşımak için HiddenLights'tan daha iyi bir ortak yok” diyerek Clintonların şirketini tercih ettiği belirtildi.

Gayle Tzemach Lemmon kimdir?

Kitabın yazarı Gayle Tzemach Lemmon, Amerikan TV kanalı ABC'de 10 yıl gazetecilik yaptıktan sonra, haber için gittiği Afganistan, Bosna, Rwanda gibi savaş bölgelerinden kadınların hikayeleri üzerine çalışmaya başladı.

Afganistan'daki kadın askerlerden oluşan özel kuvvetler birliğini "Ashley'nin Savaşı" kitabında anlatan Lemmon, New York Times'ın da "en çok satanlar" listesine girdi. Ashley'nin Savaşı'nın da Universal Studios tarafından filmi çekiliyor. Filmin başrolünde Reese Witherspoon rol alıyor.

Çeşitli haber siteleri, düşünce kuruluşlarının internet siteleri ve gazetelerde yazılar da yazan Lemmon, Ocak 2020'de Foreign Policy için kaleme aldığı bir yazıda, Ağustos 2017 ile Ocak 2020 arasında yedi kez Rojava’ya seyahat ettiğini belirtiyor. Aralık 2019'da, Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerle başlattığı işgal saldırıları sonrası “Çocukların kamplarda palto ve ayakkabısız şekilde kaldığını" anlatan Lemmon, omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (HSD) DAİŞ'le mücadele sonrası oluşturduğu demokratik yönetimin Türk devletinin işgal saldırılarıyla tehlikeye girdiğini yazmıştı.

Lemmon, bir başka makalesinde de vahşi terör örgütü DAİŞ lideri Ebubekir Bağdadi'nin bulunmasına yardımcı olan YPG ve YPJ'lilerin Türk devletinin saldırısı altında olduğunu ifade etmişti.