Skip to main content

Duran Kalkan: PKK-KDP çatışırsa, en fazla zararı Başûr görür, Ukrayna’nın durumuna bakılsın görülsün

Duran Kalkan: PKK-KDP çatışırsa, en fazla zararı Başûr görür, Ukrayna’nın durumuna bakılsın görülsün
posted onApril 19, 2022
nocomment

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, PKK ile KDP arasında savaş iddiaları hakkında, “Öyle bir durumda savaş, sadece Heftanîn'den Xakurkê'ye kadar olan yerlerde olmaz. Her yere yayılır, bütün Güney’e yayılır. Öyle bir durumda savaştan en fazla zararı Başûr görür. Ukrayna’nın durumuna bakılsın görülsün” dedi.

Medya Haber TV’nin Özel Program’ına katılan Kalkan, gündeme ilişkin siyasi değerlendirmelerde bulundu.

“Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Türkiye ile birlikte PKK’ye yönelik ortak bir operasyon yapacaklarına dair haberler dolaşıyor. Bu noktada KDP’nin tutumu nedir?” sorusunu yanıtlayan Kalkan, KDP ile PKK arasında olası bir savaşın sadece sınır hattında gerçekleşmeyeceğini Güney Kürdistan’ın tamamına yayılacağını söyledi.

PKK-KDP çatışmasında “En fazla zararı Başûr görür. Ukrayna’nın durumuna bakılsın görülsün” ifadesini kullanan Kalkan, “Yani ortak bir planlama dahilinde birlikte gerillaya karşı bir askeri saldırıya girerler mi? Bilemiyoruz, göreceğiz. Öyle bir şey felaket olur. Öyle bir durumda savaş, sadece Heftanîn'den Xakurkê'ye kadar olan yerlerde olmaz. Her yere yayılır, bütün Güney’e yayılır. Öyle bir durumda savaştan en fazla zararı Başûr görür. Ukrayna’nın durumuna bakılsın görülsün yani. Başûr halkı, halkımız bu gerçekleri görmeli ve gerçekten de öyle bir politika izleyecek KDP’ye ‘dur’ diyebilmeli, çünkü Hewlêr'de yönetime kendileri getirdikleri gibi durdurabilirler de… PKK ile KDP savaşa girerlerse sonuçların ne olacağı baştan kestirilemeyen bir duruma yol açabilir. KDP kazançlı çıkacağını düşünüyorsa yanılıyor…. KDP yönetimi, iyi hesap yapmalı. İyi ve doğru değerlendirmeli. Yanlış hesap yaparsa altından kalkamayacak durumlarla karşılaşabilir” dedi.

Türk güvenlik güçlerinin Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarının PKK’yi kuşatılmış bir bölgede mevzi savaşına sıkıştırmayı planladığını belirten Kalkan, buna karşı hamle olarak savaşı Türkiye’nin metropol kentlerine yayacaklarını söyledi.

Kalkan, “Düşman bizi bazı alanlarda kuşatıp sınırlandırıp mevzi savaşına çekmeye çalışıyor. Biz ise savaşı yayacağız. Savaş AKP-MHP faşizmin saldırdığı her yerde olacak. Bakur’da olacak, Türkiye’ye taşacak, metropollerde çok daha etkili bir savaş durumu gelişecek. Kentlerde gelişecek, ovada gelişecek, dağda gelişecek. Buna göre hazırlıklar yapılmıştır” şeklinde konuştu.