Skip to main content

Türk devleti ABD'li ilaç şirketlerine olan borcunu ödemiyor

Türk devleti ABD'li ilaç şirketlerine olan borcunu ödemiyor
Türk devletinin, ABD’li ilaç şirketlerine olan borçlarını ödemediği, bu nedenle şirketlerin Türk devletine ilaç satmayı durdurabilecekleri bildirildi.
posted onSeptember 24, 2020
nocomment

Türk devleti, ABD’li ilaç şirketlerine olan birikmiş borçlarını ödemiyor. ABD’li şirketlerin, borçlarını ödemeyen Türk devletine ilaç satmayı durdurabilecekleri bildirildi.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, Türk devletinin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye yönelik ilaç satışlarını durdurabilecekleri uyarısında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen 38'inci Amerikan-Türk Konferansı'nda konuşan Satterfield, Türk devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine olan borçlarının bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara çıktığını ve şirketlerin böyle devam etmek istemeyebileceğini söyledi.

“Türk devleti, şirketleri bazı alacaklarından vazgeçirmeye çalışıyor”

Geçtiğimiz yıl ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesinde bu sorunun çözüleceğine dair söz verildiğini aktaran Satterfield, Türk devletinin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.

ABD'li büyükelçi, “Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı ya da Türkiye riskini azaltmayı değerlendirecek. Bu da Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden bir istikamet değil” dedi.

Satterfield, Türk devletinin ABD'li sosyal medya şirketlerinden Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de tutmasını talep etmesini de eleştirdi.

Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma sözü havada kaldı

Türk devleti resmi verilerine göre Washington ile Ankara arasında yıllık ticaret hacmi 21 milyar dolar. Başta Erdoğan olmak üzere Türk devlet yetkilileri, birkaç yıldır Washington ile Ankara arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefinden bahsetse de mevcut tablo bu durumun çok gerisinde.