Skip to main content

Rojava’da Corona vakası var diyen WHO’ya sert tepki: Suç işlendi

Rojava’da Corona vakası var diyen WHO’ya sert tepki: Suç işlendi
Qamişlo Devlet Hastanesi’nde görevli göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Çun Şer, WHO’nun iddia ettiği gibi 2 Nisan günü Rojava’da ölen hastanın Coronavirüsten hayatını kaybettiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi.
posted onApril 19, 2020
nocomment

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHD) Suriye rejimi kontrolündeki Qamışlo Devlet Hastanesi’nde 53 yaşındaki bir kişinin yeni tip Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitirdiği şeklindeki açıklaması Rojava’da endişeye yol açarken, Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi’nden sert tepki geldi.

Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi, WHO’nun açıklamanın ardından hem WHO’ya hem de Suriye rejimine sert tepki göstererek, olayın kendilerinden gizlendiğini ve 5 milyon insana karşı suç işlendiğini belirtti.

WHO’nun açıklaması ve Rojava Özerk Yönetimi’nin sert tepkisiyle ilgili Rûdaw’a konuşan Qamişlo Devlet Hastanesi’nde görevli göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Çun Şer, WHO’nun 2 Nisan günü hayatını kaybettiğini açıkladığı hastanın Coronavirüs taşıdığına dair herhangi bir resmi belgenin bulunmadığını söyledi.

“Her zatürre hastası Coronavirüs kapmış olamaz”

Şer, “Göğüs ve solunum hastalıkları benim uzmanlık alanım. 20 yıldır devlet hastanesinde çalışıyor ve bu hastaları tedavi ediyorum. Biz geçmişte de çok infuluenza hastaları ile karşılaştık, domoz gribi, kuş gribi hastalarını tedavi etti. Bu defa da Coronavirüs hastalığı ile karşı karşıyayız. Ancak şu ana kadar da burada bir vaka ile karşılaşmadık. Hala zatüreye (Pnömoni) yakalanan hastalarımız var, şu an da hastanede 3 zatürre hastam var ve ben tedavi ediyorum. Coronavirüs de zatürreye yol açıyor. Bu hastaların Coronavirüslü olup olmadıklarını da test ediyoruz. Bu durum, zatürreye yakalanan her hastanın Coronavirüse yakalandığı anlamına gelmiyor” dedi.

Hastanede hayatını kaybeden kişinin Qamişlo doğumlu olduğunu ancak Hesekê’de ikamet ettiğini belirten Şer, “Hastalandığı zaman Hesekê’de özel bir hastaneye kaldırılıyor. Nefes darlığı şikayeti yaşıyor, orada da Coronavirüs testi yapılıyor. Hesekê İl Sağlık Müdürlüğü hastayı Şam’a sevk ediyor. Orada durumu daha da ağırlaşıyor. Özel bir hastanede yatırıldığı için masrafları da artıyor ve böylece bize yani Qamişlo Devlet Hastanesi’ne gönderiliyor. Bize ulaştırıldığında nefesi kesilmişti, biz müdahalede bulunduk. Tahlillerini yaptık” diye konuştu.  

“Coronavirüslü olsa akrabalarına bulaşırdı”

Doktur

 

Söz konusu hastanın 2 haftadan fazla bir süre önce hayatını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Çun Şer, “Kısa bir süre önce Hesekê İl Sağlık Müdürlüğü’ne ölen hastanın tahlillerini sordum, henüz sonuçlarının kendilerine de ulaşmadığını söylediler. Ayrıca, hasta Coronavirüse yakalanmış olsaydı, ailesi ve akrabaları hastalığı sürecinde hastanın yanındaydılar, onların da yakalanması gerekirdi. Hasta ayın 2’sinde yani 16 gün önce öldü” ifadelerini kullandı.

WHD’nun talihsiz bir açıklama yaptığını belirten Şer, “Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri her hafta Qamişlo’da bizi ziyaret ediyor. Neden bize böyle bir açıklama yapmadılar? Neden böyle bir bomba gibi patlattılar? Bize söylenmiş olsaydı hazırlık yapardık. Hasta Coronavirüslü olsaydı İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı bize bildirir ve bize yardım gönderirdi” diye konuştu.

Dr. Çun Şer, “Hayatını kaybeden hastanın kalp rahatsızlığı vardı, kronik rahatsızlıkları vardı, günde 3 paket sigara içiyordu, göğüs ve boğaz iltihabı vardı, şeker hastasıydı, böbrekleri iflas etmişti. Dolayısıyla tüm bu sebeplerden ölmüş olması gayet normaldir” dedi.  

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Çun Şer, Qamişlo Devlet Hastanesi’nde PCR cihazı bulunmadığını ve Suriye genelinde de sadece 4 adet bulunduğunu söyledi.