Skip to main content

Polonya-Belarus sınırında 7 mülteci ölü bulundu 

Polonya-Belarus sınırında 7 mülteci ölü bulundu 
posted onNovember 9, 2021
nocomment

 
Polonya-Belarus sınırında devam eden mülteci dramında Polonya tarafında 7 mülteci ölü bulundu. Polonyalı yetkililer, Belarus tarafında ölü mülteci sayısının çok daha fazla olduğunu belirtti. 
 
Polonya-Belarus sınırındaki mülteci krizi devam ediyor. Polonya sınır muhafızları, büyük bir mülteci akının ülke sınırına doğru yöneldiğini, bunu önlemek için sınıra 12 binden fazla askerin konuşlandırıldığını açıkladı.   
 
Polonyalı yetkililer, 7 mülteciyi ölü bulduklarını ancak Belarus tarafında bu sayının çok daha fazla olduğunu duyurdu. 
 
Avrupa Birliği (AB), Belarus’u insan hakları ihlalleri nedeniyle Minks’e uyguladığı yaptırımların intikamını almak için Ortadoğu ve Avrupa’dan mültecileri AB sınırlarına teşvik etmekle suçlarken, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko bu suçlamayı reddederek geçişlerden ve mültecilere yönelik muameleden AB’yi sorumlu tuttu. 
 
Sürgündeki Belaruslu muhalif lider Svetlana Tihanovskaya da, Belarus yönetiminin mültecileri Polonya sınırına iterek krizi tırmandırmaya çalıştığını belirterek, sığınmacı kaçakçılığı, şiddet ve kötü muamelenin sona ermesi çağrısında bulundu. 
 
Öte yandan Polonyalı insan hakları örgütleri, Polonya’yı uluslararası insan hakkı olan iltica hakkını tanımayıp mültecileri Belarus tarafına itmekle suçladı.  
 
Ancak, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir. Hudut kutsaldır, onun için Leh kanı akmıştır." açıklaması yaparak uygulamanın yasal olduğunu vurguladı. 
 
Ayrıca Alman insan hakları kuruluşları bir otobüs dolusu insani yardım malzemesinin Belarus-Polonya sınırına götürdü. Kuruluşlar, Alman hükümetine mültecileri kabul etme çağrısında bulundu.