Skip to main content

Fransa’dan ABD ve Avusturalya’ya “eski ortak” nitelemesi

Fransa’dan ABD ve Avusturalya’ya “eski ortak” nitelemesi
posted onSeptember 19, 2021
nocomment

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesi ile olan ilişkilerinin yolunda gitmediğini belirttiği ABD’ye “eski ortak” nitelemesinde bulundu. Drian, Afganistan ve denizaltı krizinden sonra Avrupa ülkelerinin farklı bir doğrultuda birleşmesi gerektiği çağrısında bulundu.

France 2 televizyonuna son günlerde Fransa ile ABD ve Avustralya arasında patlak veren denizaltı anlaşması krizi hakkında değerlendirmelerde bulunan Jean-Yves Le Drian, rahatsızlıklarını göstermek için “eski ortaklar” diye nitelediği ABD ve Avustralya’daki büyükelçilerini  geri çektiklerini bildirdi.

Fransa’nın tarihinde ilk kez bir büyükelçisini ABD’den çektiğinin altını çizen Le Drian, bunun Fransa ile ABD ve Avustralya arasındaki krizin şiddetini ortaya koyduğunu söyledi.

Le Drian, "Yalan, ikiyüzlülük, ciddi bir güven ihlali ve hor görmeyle karşılaştık. Aramızda işler yolunda gitmiyor, bu kriz anlamına geliyor." dedi.

Denizaltı anlaşması krizinin, NATO'nun yeni strateji konsepti üzerinde yansımaları olacağını ifade eden Le Drian, "Çin, ABD, Türkiye ve Rusya karşısında Avrupa strateji değiştirmeli mi?" sorusuna, Afganistan ve denizaltı krizinden sonra Avrupa ülkelerinin tarihte kalabilmesi için birleşmesi ve farklı bir doğrultuda hareket etmesi gerektiği yanıtını verdi.