Skip to main content

Türk ve Yunan dışişleri bakanları basın toplantısında tartıştı

Türk ve Yunan dışişleri bakanları basın toplantısında tartıştı
AvaToday caption
posted onApril 16, 2021
nocomment

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptıkları görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın arasında sert bir tartışma çıktı.

Yunan bakanın ,"Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir" sözlerine tepki gösteren Çavuşoğlu, "Dendias kabul edilemez ithamlarda bulundu. Türkiye olarak 3. taraflar olmadan iki ülke arasında bu konularda görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazırız. Ama basının önünde ülkemi ağır bir şekilde itham edersiniz bunun da cevabını vermek durumundayım.” dedi.

Çavuşoğlu devamında, "Biz buradaki Rum Ortodoks azınlığı, Rum Ortodoks olarak kabul ediyoruz ama siz orada kendisine Türküm diyenleri kabul etmiyorsunuz, Bunlara "Sen sadece Müslümansın" demek ne insanidir ne de uluslararası hukuka uygundur. Sizinle ilgili üç tane AİHM kararı var, siz Türk isimlerini kullanmalarına izin vermiyorsunuz. Sonuçta bunlar kendisi ben Türk'üm diyorsa Türk'tür.” diyerek karşı çıktı. 

Gergin bir atmosferde geçen basın toplantısında Yunan bakan tekrar söz alarak, "Doğu Akdeniz'de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam, bizim Yunanistan'ın görüşleri bunlar. Aynı şekilde Türkiye, Yunanistan toprakları üzerinde 400'den fazla uçuş gerçekleştirerek bizim toprak bütünlüğümüzü ihlal etmekte. Ben deniz kısmından bahsetmiyorum. Yunanistan kara parçasından bahsediyorum. Azınlıklarla ilgili olarak Müslüman azınlık ifadesi, Lozan Antlaşması’nda yazıyor. Bunu Lozan anlaşması söylüyor. Biz söylemiyoruz. Bildiğim kadarıyla bu anlaşmaya Türkiye'de imza koydu. Bu Türkiye'nin hoşuna gidebilir veya gitmeyebilir ama Lozan anlaşması yürürlükte" diye konuştu.