Skip to main content

Ajan suikasti ile bağlantılı İran’ın İstanbul Başkonsolosluk görevlisi tutuklandı

Ajan suikasti ile bağlantılı İran’ın İstanbul Başkonsolosluk görevlisi tutuklandı
posted onFebruary 13, 2021
nocomment

14 Kasım 2019’da İstanbul Şişli’de suikaste kurban giden İranlı eski ajan Masoud Molavi Vardanjani soruşturmasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Suikastin ucu birçok olayda olduğu gibi İranlı diplomatlara dayanıyor ve bu seferki adres İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu.

Suikastin azamettiricisi Ali Esfanjani'nin kaçmasına yardım eden, İran’ın İstanbul Başkonsolosluk çalışanı Nüfus İşleri Daire Başkanlığı görevlisi Muhammed Reza Nasırzade önceki gün gözaltına alındı.

İranlı diplomat, Ali Esfanjani'yi İran'a kaçıran Siyavash Abazarı Shalamzari'nin kaçış planını detaylıca anlatması üzerine gözaltına alındı ve sahte seyahat belgesi hazırlayarak Esfanjani’nin kaçışına yardım ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Nasırzade savcılıkta yaklaşık 3 saat sorgulandı. Diplomat, suikastın gerçekleştiği tarihte Türkiye'de olmadığını, görevinin o tarihten önce sona erdiğini, Ali Esfanjani'yi ve olayda adı geçenleri hiç tanımadığını söyledi.

İranlı Vardanjani, sosyal medya üzerinden rejimin yolsuzluklarını eleştirince, hakkında soruşturmalar başlamış ve Haziran 2018’de İstanbul’a yerleşmişti. İstanbul’da İran istihbaratına köstebeklik yaptığını bilmediği Esfanjani ile arkadaşlık kurmuştu. Esfanjani, Vardanjani ile ilgili bilgilerin hepsini İran İstihbaratı’na gönderiyordu.  En sonunda Vardanjani’nin öldürülmesi emri gelir ve Esfanjani tarafından, geçtiğimiz 14 Kasım’da İstanbul  Şişli’ye götürülür. Vardanjani burada, tetikçi Abdulvahap Koçak tarafından suikaste uğradı.

Türk medyasında yer alan haberlerde, tetikçi Abdulvahap Koçak'ın suikast öncesinde Esfanjani ile buluştuğu ve uyuşturucu baronu Naji Şerif Zindaşti'nin bahçıvanı olduğu ortaya çıkmıştı.

Suikast ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 90 yerin güvenlik kamera görüntüleri incelenmiş, 35 kişinin ifadesi alınmış ve 8 kişi tutuklanmıştı.