Skip to main content

Trump: Bir Amerikalı ölürse, İran’ı sorumlu tutarım

Trump: Bir Amerikalı ölürse, İran’ı sorumlu tutarım
Donald Trump, 3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde, intikam amacıyla ABD’nin Irak’taki askeri hedeflerine yönelik olası saldırılarından İran rejimini sorumlu tutacağını söyledi.
posted onDecember 24, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülen İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde, intikam amacıyla ABD’nin Irak’taki askeri hedeflerine yönelik olası saldırılarından İran rejimini sorumlu tutacağını söyledi.

Donald Trump, İran rejiminin Irak'taki Amerikalılara yönelik yeni saldırılar planladığına dair söylentiler olduğunu belirterek, “İran'a bir dost tavsiyesi. Eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım" uyarısında bulundu.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Trump, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine pazar günü roket saldırısı düzenlendiğini anımsatarak “Tahmin edin bu roketler neredendi? İran'dan. Irak'taki Amerikalılara yönelik saldırılar olacağı söylentileri duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Mesajında Amerikan Büyükelçiliğine atılmak istenen ancak başarılı olamayan 3 roketin fotoğrafını da paylaşan Trump, “İran'a bir dost tavsiyesi. Eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım" dedi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine pazar günü 8 füzeyle saldırı düzenlenmişti.

Irak'ta 5 bin civarında askeri bulunan ABD, büyükelçiliğine yönelik saldırıların devam etmesi halinde bu ülkedeki diplomatik misyonlarını kapatabileceği uyarısında bulunmuştu.

CENTCOM ve İsrail’den sert uyarılar

Daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie de ABD yönetiminin, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin yıldönümünde İran rejiminin Amerikan hedeflerine yönelik olası saldırılarına yanıt vermeye hazır olduğunu söylemişti.

İran rejimine benzer bir uyarı da İsrail’den gelmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, “İran ve onun radikal eksendeki ortakları, İsrail'e karşı herhangi bir eylemde bulunurlarsa bunun bedelinin çok ağır olacağını görecekler” ifadelerini kullanmıştı.