Skip to main content

İran rejiminin diplomat kılıflı teröristleri Avrupa’da yargılanmaya başlandı

İran rejiminin diplomat kılıflı teröristleri Avrupa’da yargılanmaya başlandı
2018'de Fransa'da sürgündeki muhalif grup Halkın Mücahitleri Örgütü’nın bir etkinliğine bombalı saldırı planlamakla suçlanan İranlı bir diplomat ve diğer üç İranlı’nın yargılanmasına Belçika'da başlandı. Dava, bir AB ülkesinin İranlı bir yetkiliyi terörizm nedeniyle yargılaması açısından bir ilk.
posted onNovember 28, 2020
nocomment

Belçikalı savcılar, Viyana’da görev yapan İran İslam Cumhuriyeti diplomatlarından Esedullah Esedi ve üç kişiyi, merkezi Paris’te bulunan İran Ulusal Direniş Konseyi'nin (NCRI) bir mitingine saldırı planlamakla suçladı.

İran rejimine karşı mücadele yürüten Halkın Mücahitleri Örgütü’nün siyasi kanadı olan NCRI’nın düzenlediği mitingin açılış konuşmasını ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani yapmıştı.

Almanya'da tatildeyken tutuklanıp Belçika'ya teslim edilen Esedi, mahkemeye çıkmayı reddediyor ve Antwerp'teki duruşmanın ilk gününe de katılmadı. Esedi, suçlamalar hakkında yorum yapmadı.

NCRI’nın 25 bin kişinin katıldığı mitingine yönelik bombalı saldırı planlamakla yargılanan İran rejimi diplomatı Esedullah Esedi, diplomat olmanın sağladığı dokunulmazlığı kendisi için zırh olarak kullanmak istiyor.

Reuters haber ajansına açıklama yapan İran rejim diplomatı Esedi’nin avukatı Dimitri de Beco, müvekkili Esedi’nin yargıçlara saygısının tam olduğunu ancak dokunulmazlıktan faydalanmak istediğini, Esedi’nin yargıçların kendisini yargılama yetkilerinin olmadığını söylediğini belirtti.

Esedi, İran rejiminin Viyana Büyükelçiliği’nin üçüncü müşaviriydi. Fransız yetkililer Esedi’nin, İran rejiminin Güney Avrupa'dan sorumlu istihbarat sorumlusu olduğunu ve Tahran'dan gelen emirlere göre hareket ettiğini söylediler.

Suçlamaları defalarca reddeden Tahran yönetimi ise saldırı iddialarını terörist bir grup olarak gördüğü NCRI’ın "sahte bayrak" düzmecesi olarak nitelendirdi. "Sahte bayrak", rakip istihbarat örgütlerinin kendisini dost ülke veya örgüt kimliği altında yanlış tanıtarak sergilediği bir yanıltma operasyonu olarak tanımlanıyor.

Avukatlar, davanın gelecek hafta devam etmesinin beklendiğini ve olası bir kararın bu ayın sonlarında veya Ocak ayı başlarında verileceğini söyledi.

Esedi’den saldırı tehdidi

Reuters’ın ele geçirdiği bir polis belgesine göre Esedi, Mart ayında yetkilileri, suçlu bulunması halinde kimliği belirsiz grupların olası misillemelerine karşı uyardı.

Yetkililer, saldırının Fransız, Alman ve Belçika güvenlik servisleri arasında koordineli bir operasyonla engellendiğini söylüyor.

NCRI, ABD’nin terör listesinden çıkartılmıştı

NCRI, İran İslam Cumhuriyeti’ni devirmek isteyen sürgündeki muhalif bir grup olan ve İran rejimi tarafından bir “terörist grup” olarak tanımlanan İran Halkın Mücahitleri Örgütü’nün (MEK) siyasi kanadı durumunda.

Daha önce ABD’nin terör listesinde olan grup, şiddet saldırılarını sona erdirme ve lobi çalışmaları ile mücadele yürütme şartıyla 2012 yılında ABD tarafından terör listesinden çıkarılmıştı.

Lobi çalışmaları yapması amacıyla gruba mali destek veren önemli kişiler arasında, İran rejiminin bombalamak istediği mitingde konuşan ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani de var.

Çiftin tutuklanmasından iki gün önce Belçikalı savcılar, Viyana'daki İran Büyükelçiliği'nde üçüncü bir danışman olan Esadollah Assadi'nin bombayı Lüksemburg'daki bir Pizza Hut'ta Saadouni ve Naami'ye teslim ettiğini söyledi.

İran rejiminin terörist yüzü

İran rejimi ile ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya arasında 2015’te İran rejiminin nükleer programını durdurmak amacıyla imzalanan nükleer anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de tek taraflı olarak çekilmesi ardından bozulmayla yüz yüze kalmıştı. Çekilme kararı ardından ABD, İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımları tekrar devreye koymuş ancak Avrupa Birliği ülkeleri, İran rejimiyle daha yakın diplomatik ve ekonomik ilişkiler arayışına girmişti. Ancak birlik ülkeleri, insan hakları ihlallerine veya terörizme göz yumamayacaklarını beyan etmişti.

Fransa, 2018’de başkent Paris’teki NCRI mitingine yönelik bombalı saldırının İran rejimi İstihbarat Balkanlığı’nın organize ettiği bir girişim olduğunu belirterek İran rejiminin bir diplomatını sınır dışı etti.

Avrupa ülkeleri ayrıca, 2015 ve 2017'de Hollanda'da gerçekleşen ike cinayet ve Danimarka'da engellenen bir suikast dahil, muhaliflere yönelik diğer eylemlerden de İran rejimini sorumlu tutuyor. Ancak İran rejimi bu suçlamaları reddediyor.