Skip to main content

Hamaney: ABD Başkanlık seçiminde kimin seçildiği önemli değil

Hamaney: ABD Başkanlık seçiminde kimin seçildiği önemli değil
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ABD’de oy sayım işlemleri devam eden Başkanlık seçimlerinde nelerin yaşandığını ve kimin seçildiğinin kendileri açısından önemli olmadığını söyledi.
posted onNovember 4, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün gerçekleştirilen kabine toplantısında ABD başkanlık seçimlerine atıfta bulunarak, ABD'de ne olduğunun veya kimin seçildiğinin önemli olmadığını söyledi.

Ruhani, İran rejiminin bireyleri veya partileri umursamadığını iddia ederek, ABD'yi hukukun üstünlüğü ilkesine ve tüm uluslararası çok taraflı anlaşmalara geri dönmeye davet ettiğini ifade etti. Ruhani, ABD’nin İran rejimine yönelik uyguladığı ağır ekonomik yaptırımları kaldırması gerektiğini savundu.

“Bizim için hangi birey ve parti önemli değil, bir sonraki hükümette benimsenen yöntem önemlidir” diyen Ruhani, şöyle devam etti:

“Biz ABD’nin doğru bir yöntem benimsememesi düşüncesiyle bir plan yaptık. Eğer uyguladığı baskıların bir etkisi olmadığını ve başka bir yol seçmeleri gerektiğini anlarlarsa daha iyi olacak. Aksi takdirde zor koşullarda ülkeyi nasıl yöneteceğimize karar verdik.”

İran rejimi Dini lideri Ali Hamaney’de dün yaptığı konuşmanda, ABD’nin yeni başkanının kim olacağının önemli olmadığını, İran rejiminin bu konudaki politikasının açık olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir önceki başkan Barack Obama döneminde İran rejimi ile yapılan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmesinin ardından ABD ile İran rejimi arasındaki gerginlik ciddi şekilde artmıştı.

Donald Trump, İran rejimiyle yapılan nükleer anlaşmayı, “olabilecek en kötü anlaşma” olarak tanımlamış ve anlaşmadan çekilerek, İran rejimini yeni bir anlaşma için müzakerelere zorlamak amacıyla “azami baskı” diye tabir ettiği İran rejimine yönelik sert ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken İran rejiminin Demokrat aday Joe Biden'ın seçimi kazanmasını istediği yönünde istihbari bilgiler uluslararası ve özellikle ABD basınında sıkça işlenmişti.

İran rejimi Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Biden’ın açıklamalarının daha umut verici olduğunu itiraf etmiş ancak bekleyip göreceklerini söylemişti.