Skip to main content

Lindsey Graham yeniden Kongre’ye seçildi

Lindsey Graham yeniden Kongre’ye seçildi
ABD’de sayımı devam eden Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham yeniden Kongre’ye seçildi.
posted onNovember 4, 2020
nocomment

ABD’de oy sayma işlemi halen devam eden seçimlerde Amerikan halkı ABD’nin yeni başkanının yanı sıra ABD Kongresinin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senatoda görev yapacak isimleri de belirliyor.

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ve onun üzerinde etkide bulunabilen ender Kongre üyelerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Kürtlere yakınlığıyla da tanınıyor. Güney Carolina’dan yeniden Kongre üyeliğine seçilen Graham, özellikle Türk ordusunun Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal harekatına başladığı süreçte harekatın durdurulması için yoğun girişimlerde bulunmuştu. Graham, Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alması ardından Türk devletine yönelik ekonomik yaptırımların uygulanması için de çaba sarf etmişti.

Graham oyların yüzde 55.2’sini alırken Demokrat aday Jaime Harrison yüzde 43.1’ini aldı.

Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirlediği için ABD siyasetinde Kongre seçimleri büyük önem arzediyor.

435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor.

Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken; Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.