Skip to main content

ABD seçimleri: Sayım devam ederken Trump zafer ilan etti-Biden iyimser

ABD seçimleri: Sayım devam ederken Trump zafer ilan etti-Biden iyimser
ABD Başkanlık seçiminde oy sayım işlemleri devam ederken Trump seçimleri kazandığını ilan ederken Biden sonuçlarla ilgili iyimser olduğunu söyledi.
posted onNovember 4, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerde oy sayımı hala sürmesine karşın, seçimleri kazandığını ilan etti. Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, oyların tamamı sayılana kadar neticenin belli olmayacağını ancak sonuçlara dair iyimser olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, oy sayımının devam ettiği Georgia, Kuzey Carolina ve Pennsylvania gibi çekişmeli eyaletlerde seçimi önde bitirdiğini savundu, “Açıkçası, bu seçimi kazandık” dedi.

Trump, hala oyların sayılmaya devam etmesine tepki göstererek, “Bu, Amerikan halkı üzerinde bir hile” ifadesini kullandı. Başkan Trump, sayımın durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayı planladığını belirtti.

ABD’de bu yılki seçimlerde oy sayımı önceki seçimlere göre daha uzun sürüyor, bunun nedeni de seçmenlerin bu yıl Corona virüsü salgını nedeniyle posta yoluyla ve erken oy kullanmayı daha yaygın tercih etmesi.

Trump ise, herhangi bir kanıt ortaya koymadan, posta yoluyla oy kullanmanın seçim hilesi yapılmasına neden olacağını sık sık öne sürmüştü.

Demokrat Partili Biden ise Trump’ın konuşmasından kısa süre önce Delaware eyaletinde destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bu seçimleri kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum” ifadesini kullanmıştı.

Seçici Kurul delege sayılarında Joe Biden az farkla önde gidiyor. Mevcut durumda Biden’ın seçici kurul sandalye sayısı 220, Trump’ın ise 213.

Eyaletlerde durum

Donald Trump'ın şu ana kadar kazandığı eyaletler: Kentucky, Indiana, Oklahoma, Alabama, Arkansas, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, Batı Virginia, Utah, Wyoming, Kuzey Dakota, Kansas, Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Montana, Iowa, Florida

Joe Biden'ın şu ana kadar kazandığı eyaletler: Vermont, Massachusetts, Delaware, Maryland, New York, New Jersey, Illinois, Colorado, Connecticut, New Mexico, California, Oregon, Washington, New Hampshire, Virginia, Rhode Island, Minnesota

Kongre ve Temsilciler Meclisi’nde durum

ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, yalnızca Beyaz Saray için değil, Kongre'nin kontrolü için de kıyasıyla bir yarış içinde.

Salı günkü seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün Demokrat Parti'de kalması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy, bu kadar erken bir aşamada çıkan sonuçtan "gurur duyduğunu" belirterek, ortaya çıkan sonucu "oldukça etkileyici" olarak tanımladı.

Senato'nun nasıl şekilleneceği ise henüz netleşmiş değil. Bazı kritik eyaletlerde kesin sonuçlar açıklanmadı ve oy sayım işlemi de halen devam ediyor. Dolayısıyla sonuçların ilerleyen saatlerde netleşmesi bekleniyor.

Senato'da şu anda Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların da 45 sandalyesi var. İki bağımsız üye de yasama çalışmalarında Demokratlarla birlikte hareket ediyor.

ABD'de Senatörlerin görev süresi altı yıl ve her iki yılda bir 100 üyenin bulunduğu Senato'nun yaklaşık üçte biri yenileniyor. Bu yıl da 35 koltuk için seçim yapılıyor.

Demokratların Senato'da da çoğunluğu elde edebilmeleri için bu 35 koltuk içinden mevcut durumda Cumhuriyetçilerin elinde olan dördünü kazanmaları gerekiyor.

Senato için seçim yapılan 33 eyaletten 12'sinde Demokrat adaylar yarışı şimdilik önde götürüyor. Bunlardan biri olan Arizona'da Cumhuriyetçi senatörlerden biri koltuğunu Demokrat adaya bırakmış gibi görünüyor. Bu eyalet önemli, çünkü Demokratların başkan adayı Joe Biden'ın zafer ilan edebilmek için kazanması gereken kritik eyaletlerden biri.

Yakından takip edilen Senato yarışlarından diğeri olan Colorado'da da Demokrat aday John Hickenlooper, koltuğu Cumhuriyetçi senatörden aldı.

Alabama'da ise Demokratların elinde bulunan koltuk Cumhuriyetçilere geçti.

Henüz kesin sonuçlar açıklanmasa da Michigan'da Demokratların elinde bulunan koltuk için yarışan Cumhuriyetçi aday da yarışı önde götürüyor. Michigan da Biden'ın başkanlık koltuğunu Trump'tan almaya çalıştığı başkanlık yarışında kritik eyaletlerden.