Skip to main content

Kürt genci Kejwan’ın İran polisince alçakça katledilmesinin detayları

Kürt genci Kejwan’ın İran polisince alçakça katledilmesinin detayları
İran rejim polisinin tamamen keyfi bir şekilde alçakça katlettiği Senendejli Kürt genci Kejwan Elmasi cinayetini ayrıntıları ortaya çıktı.
posted onOctober 15, 2020
nocomment

İran'ın başkenti Tahran'ın batısındaki Şehriyar ilçesinde İran İslam Cumhuriyeti polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra kalleşçe vurularak katledilen Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Senendej kentinden olan Kejwan Elmasi cinayetinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Kejwan Elmasi, Şehriyar’da misafir olarak gittiği bir tanıdığının evinin yakınındaki bir parkta otururken, İran rejim polisi Kejwan’ı gözaltına almış, gözaltına alındıktan sonra Kejwan’ın ölüm haberi gelmişti.

Rapor: Ateşli silahla vurulmuş

Kejwan Elmasi’nin katledilmesiyle ilgili ortaya çıkan yeni bilgilere göre Kejwan, gözaltına alındıktan sonra başından yaralanmış bir şekilde Şehriyar’daki Sajjad Hastanesine kaldırılmış, ağır yaralandığı için ameliyata alınan Kürt genci Kejwan, tüm müdahalelere karşın hayatını kaybetmiş.

İran İnternational haber sitesinin aktardığı bilgilere göre hastane doktorları, Kejwan’ın yaralı bir şekilde hastaneye getirildiğini ancak yaralandıktan çok daha sonra getirildiği için müdahalelerinin sonuç vermediğini belirtmiş.

Kürt genç Kejwan’ın defin işlemleri için hastaneye giden ailesinin aldığı ölüm raporuna ulaşan İran International, raporda ölüm sebebinin “ateşli silahla yaralanması sonucu meydana gelen iç kanama” olduğunun belirtildiğini duyurdu.

Defin için gerekli izin raporunun 12 Ekim Pazartesi günü Tahran Eyaleti Adli Tıp Genel Müdürlüğü tarafından ailesine verildiği ve raporda Kejwan Elmasi'nin ölüm tarihinin 9 Ekim olarak belirtildiği kaydedildi.

Vahşetin detayları

Görgü tanıklarının Kejwan Elmasi’nin katledilmesiyle ilgili anlattıkları, İran rejim polisinin keyfi bir şekilde insanları nasıl katlettiğini gözler önüne seriyor. Görgü tanıklarının olayla ilgili anlatımları şu şekilde:

“8 Ekim Perşembe günü saat 23: 30'da, İran rejimi Şehriyar emniyeti mensubu 4 polis, örgülü bir Samand marka araçla ve silah, fünye, kelepçe ve göz yaşartıcı ile donanımlı bir şekilde, kentin Besic Meydanı'nın yan sokaklarından birindeki bir parka gelerek arama izin belgesi olmaksızın, parkta bulunan sekiz yetişkin ve iki çocuğun yanına gelerek onlara sert bir ses tonuyla kırk gecesi kutlamasının yasak olduğunu ve ihlal yaptıklarını söyledi. 

Polisler, parka bakan Afgan Nesim Ahmedi'yi eşi ve iki kızıyla birlikte yaşadığı evin dışına sürükleyerek ailesinin önünde şiddetli bir şekilde dövdü. Polislerden biri tabancasını Nesim Ahmedi'nin başına koyup tehdit etti. Ancak eşinin ricası ardından polisler, onu öldürmek niyetinde olmadıklarını ve sadece eyleminin sonuçlarının farkında olmasını istediklerini söylediler. 

Bu sırada parkta bulunanlardan biri  olan Kürt genci Kejwan Elmasi polislere bahçıvanı bırakmaları talebinde bulundu ancak iki polis, Kejwan’a saldırarak onu zorla kelepçeledi. Ardından da Kejwan ve Bahçıvan Nesim Ahmedi’yi arabaya koyarak gözaltına aldı.”

Necefi isimli polis olaya tepki gösterenleri silahıyla tehdit etti

Görgü tanıklarının ifadesine göre olay sırasında babalarının gözaltına alındığını gören çocukların ağlamaya başlaması ardından parkta bulunan diğer insanlar polislere tepki göstererek Kejwan Elmasi ile Nesim Ahmedi’yi serbest bırakmalarını istedi ancak diğer polislerin Necefi olarak hitap ettiği polislerden biri sessiz kalmazlarsa onları silahıyla vuracağı tehdidinde bulundu. 

Görgü tanıkları İran rejim polislerinin yaklaşık iki saatlik tacizin ardından gözaltına aldıkları Elmasi ve Ahmedi’yi gözaltına alarak parkı terk ettiğini, ancak yarım saatten kısa bir süre sonra iki polisin bahçıvanla birlikte olay yerine geri döndüğünü söyledi.

Yalan belge imzalatmak istediler 

Görgü tanıkları, iki polisin parkta bulunanlara ve yanlarında getirdikleri bahçıvan Nesim Ahmedi’ye, Kejwan Elmasi’nin gözaltına alınmadığı ve o gece parkta olmadığıyla ilgili yazılı belgeyi imzalamalarını istediğini, buna karşı çıkan Ahmedi’nin ölümle tehdit edildiğini aktardı.

İki polisin olay yerinden ayrılmasından sonra acil durum polisinin sabah saat 5'te parka gelerek olay yerinde bulunanların ifadelerini aldığını belirten tanıklar, ancak acil durum polisinin  Kejwan Elmasi ve Nesim Ahmedi'nin nereye götürüldükleriyle ilgili bilgi vermediklerini belirtti.

Kejwan'ın erkek kardeşi Cerus Elmasi, kardeşinin İran rejimi polisi tarafından öldürüldüğünün açık olduğunu ifade ederek, polislerin yargılanmasını istediklerini söyledi. 

Senendejli Kürt genci Kejwan Elmasi'nin cenazesi 12 Ekim Pazartesi günü ailesine teslim edildi. Aile İran rejimi polisi tarafından alçakça katledilen oğulları Kejwan’ı geçtiğimiz Salı günü toprağa vermek istedi ancak cenazenin Çarşamba gecesi Senendej’deki Beheşt Mihemmdi mezarlığında ve sınırlı sayıda akrabanın katılımıyla defnedilmesine izin verildi.

Görgü tanıkları, İran rejiminin Şehriyar polis birimlerinin Afgan asıllı 29 yaşındaki bahçıvan Nesim Ahmedi’nin, iki gün gözaltında tutulduktan sonra Salı günü İran’dan sınır dışı edildiğini bildirdiğini ancak halen parkta yaşanyan ailesinin Ahmedi'nin Afganistan'a gönderilip gönderilmediğini bilmediğini belirtti.