Skip to main content

The Times: Pompeo İncirlik Üssü’nü Yunanistan’a taşımak için Girit Adası’nda

The Times: Pompeo İncirlik Üssü’nü Yunanistan’a taşımak için Girit Adası’nda
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, resmi temaslarda bulunmak amacıyla Yunanistan’a gitti. The Times, Pompeo’nun bu ziyaretinin nedeninin Türkiye’deki İncirlik Üssü’nün Yunanistan’a taşınması olduğunu yazdı.
posted onSeptember 28, 2020
nocomment

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, birtakım temaslarda bulunmak üzere Yunanistan’a gitti. Pompeo, Yunanistan temasları kapsamında bugün Girit Adası’ndaki Souda Körfezini de ziyaret etti.

Pompeo’nun bu ziyaretiyle ilgili özel bir haber yayımlayan The Times gazetesi, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artırmak için İncirlik Üssü’nü Yunanistan’a taşıma planı olduğunu ve Pompeo’nun bu ziyaretinin de bu planın bir parçası olarak gerçekleştiğini yazdı.

The Times gazetesinin Atina Temsilcisi Anthee Carassava imzasıyla yayımlanan haberde, Pompeo'nun Yunanistan ziyaretinde ABD'nin Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını artırma çalışmalarının bir parçası olarak İncirlik Üssü'nü Girit Adası'na taşımayla ilgili Yunanistan tarafıyla görüşmeler yapacağı belirtildi.

Haberde, “Bu ziyaret, Washington’ın Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın batı karşıtı söylemlerine ve Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından sabrının azaldığını gösteriyor” ifadesini kullanıldı.

İncirlik Üssü’nün soğuk savaş döneminde kurulduğunun hatırlatıldığı haberde, Pompeo’nun bugün ziyaret edeceği Girit’teki Souda Körfezi’nin ABD senatosunda iyi bir alternatif olarak görüldüğü belirtildi.

Haberde bu ziyaretin Pompeo’nun iki hafta içerisinde Yunanistan’a gerçekleştirdiği ikinci ziyaret olduğu da vurgulandı.

“İkili ilişkilerimizin gücü tüm zamanların en yüksek seviyesinde”

Pompeo, iki günlük Yunanistan ziyaretine Selanik'te Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşerek başladı. Görüşme ardından iki bakan da bir açıklama yapmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan’a gelmeden önce ziyaretiyle ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, “Ortak bir stratejik vizyonu paylaştığımız hayati bir ABD ortağı olan Yunanistan'ı tekrar ziyaret etmekten heyecan duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Pompeo,”İkili ilişkilerimizin gücü tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve verimli bir ziyaret için sabırsızlanıyorum” dedi.