Skip to main content

Kazimi, Riyad ve Tahran’ı Zarif ise Bağdat ve Erbil’i ziyaret ediyor

Kazimi, Riyad ve Tahran’ı Zarif ise Bağdat ve Erbil’i ziyaret ediyor
İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in yarın Bağdat ve ardından da Erbil’i ziyaret edeceği açıklandıktan sonra Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Pazartesi günü Suudi Arabistan’ı, ardından da İran’ı ziyaret edeceği bildirildi.
posted onJuly 18, 2020
nocomment

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin yarın İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Bağdat’ta bir görüşme gerçekleştirdikten sonra ertesi gün de petrol, elektrik, planlama ve ekonomi bakanlarıyla beraber Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceği belirtildi.

Iraklı yetkililer, Kazimi’nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile bir araya geleceğini ve görüşmede enerji ve ekonomi konularının ele alınacağını kaydetti.

Irak’ın Riyad Büyükelçisi Kahtan el-Cenabi, Mustafa Kazimi’nin ‘çok yakında’ Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceğini açıklamıştı.

Cenabi, “Yakın ilişkilerin olması doğal. En nihayetinde ilişkiler ayrıcalıklı olacaktır. Çünkü bu iki tarafın da çıkarına hizmet ediyor. Irak hükümeti ve Suudi Arabistan Krallık yönetimi bu ilişkileri güçlendirmek ve istenen düzeye getirmek için çok çabalıyor. Biz iyimseriz. İki ülke ve halkları ailedir, dosttur ve kardeştir” ifadesini kullanmıştı.

Kazimi’nin Suudi Arabistan ziyareti ardından İran'a geçmesi ve İran rejimi dini lideri Ali Hamaney’le görüşmesi bekeniyor.

Zarif ise Bağdat ve Erbil’i ziyaret ediyor

Öte yandan İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Zarif’in Bağdat temaslarının ardından Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi başkenti Erbil’e geçeceği ve burada Kürt yetkililerle bir araya geleceği de duyuruldu.

İran rejimi resmi ajansı İRNA;  Cevad Zarif’in Iraklı yetkililerle görüşmek üzere yarın Bağdat’a ardından Erbil’e geçerek Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri ile görüşceğini duyurdu.