بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Biden ekibinden Türk devletine yönelik ilk mesaj: Sözde stratejik ortak

Biden ekibinden Türk devletine yönelik ilk mesaj: Sözde stratejik ortak
ABD’de bugün başkanlığı devralan Joe Biden yönetiminin Dışişleri Bakanı Adayı Anthony Blinken, Türk devleti için “sözde stratejik ortak” tanımlamasında bulunarak Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemleri nedeniyle Ankara’ya daha fazla yaptırım uygulanabileceğini söyledi.
posted onJanuary 20, 2021
noبۆچوون

ABD'nin 46'ncı Başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı Adayı Anthony Blinken, Türk devletini “Sözde Stratejik Ortak” olarak tanımlayarak Rusya’dan aldığı S-400 füze hava savunma sistemi nedeniyle Türk devletine daha fazla yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumda yaptığı konuşmada, “Sözde stratejik bir ortağımızın en büyük stratejik rakiplerimizden biri olan Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilemez” dedi.

Blinken, sözlerini “Mevcut yaptırımların yarattığı etkiye bir bakıp görmemiz ve daha sonra da daha fazlasına gerek olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor” diye sürdürdü.

ABD Başkanlığı görev süresi bugün dolan Donald Trump yönetimi, Türk devletine Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulama kararı almıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, Türk Savunma Sanayii Başkanlığı ile kurumun bazı üst düzey isimlerini yaptırım listesine almıştı.

Yaptırımlar kapsamında, Türk Savunma Sanayii Başkanlığı'nın ABD'den ihracat lisansı ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alması yasaklanmıştı.

Birçok siyasi gözlemci, Trump yönetiminin uyguladığı bu yaptırımların oldukça dar kapsamlı olduğunu ancak Biden yönetimi tarafından yaptırımların kapsamının çok daha genişletilebileceği şeklinde değerlendirmelerde bulunuyor.

Görev süresi bugün başlayan ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın Dışileri Bakanı adayı Anthony Blinken'ın bakanlık görevine başlaması için ABD Kongresi'nden onay alması gerekiyor.