Ana içeriğe atla

Zarif ile muhafazakarlar arasında, İsrail istihbarat görevlisiyle görüşme tartışması

Zarif ile muhafazakarlar arasında, İsrail istihbarat görevlisiyle görüşme tartışması
İran rejiminin parlamentodaki aşırı muhafazakar unsurlarının suçlamalarda bulunduğu Cevad Zarif, İsrail istihbarat yetkilisiyle görüşme ve Kasım Süleymani’yi öldüren ABD’ye müzakere çağrısı suçlamalarına yanıt verdi.
posted onJanuary 19, 2021
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İsrailli istihbarat görevlisiyle görüştüğünü kabul etti.

İran rejimi resmi haber ajansı IRNA'ın geçtiği habere göre İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, milletvekillerinin kendisine ve Dışişleri Bakanlığına yönelik sorularına parlamentonun açık oturumunda yanıt verdi.

İran rejiminin en aşırı muhafazakar elitlerinden biri olan Meşhed Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Zarif'e, ABD tarafından öldürülen İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra neden ABD ile müzakere isteğinde bulunduğunu sordu.

“Bu benim işim”

Zarif ayrıca aynı milletvekili tarafından Süleymani'nin öldürülmesinden bir hafta önce ‘Bergmen’ adındaki İsrailli bir istihbarat görevlisiyle görüşmekle suçlandı.

İlk önce Süleymani'nin öldürülmesinden sonra neden ABD ile müzakere isteğinde bulunduğuna dair soruyu yanıtlayan Zarif, suikastın ardından Der Spiegel dergisine verdiği bir röportajı örnek göstererek söz konusu röportajda, “ABD yönetiminin İran'a karşı tutumunu değiştirmesi halinde müzakere olasılığını dışlamadıklarını” belirttiğini söyledi.

Zarif, İran rejimi dini lideri Ali Hamaney'in de bu konuda aynı görüşte olduğunu savunarak şöyle konuştu:

“Ben Saddam ile dahi müzakere ettim. Benim Saddam ile müzakere etmekten ve onunla aynı masada bulunmaktan hoşlandığımı mı sanıyorsunuz? Hayır bu benim işim ve ben bunu yapmak zorundayım.”

İsrail istihbaratıyla görüşme suçlaması

Bir İsrail istihbarat görevlisiyle görüştüğüne dair suçlamayı doğrulayan Zarif, görüşmenin ise ABD'de tutuklu bulunan ve 7 Aralık 2019'da Tahran-Washington arasında yapılan tutuklu takası sonucunda İran’a dönen bilim insanı Mesud Süleymani'nin serbest bırakılması için yapıldığını söyledi.

Zarif ayrıca, iddianın aksine görüşmenin Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden bir hafta önce değil, 1,5 yıl önce gerçekleştiğini belirtti.

Zarif, ABD ile tutuklu takasına ilişkin yapılan müzakerelerde yer alan söz konusu İsrailli istihbarat görevlisinin İsrailli olduğunu ise daha sonra öğrendiklerini belirterek, "Onu tanımıyorduk, biz yalnızca müzakereci tarafı tanıyorduk. Bu kişi sadece notlar alıyordu daha sonra da benimle bir fotoğraf çektirdi" dedi.

Vekiller iki defa inanmadı: Zarif’e gensoru gelebilir

Cevad Zarif’in muhafazakarların sorulara cevabı milletvekillerinin oyuna sunuldu ve parlamento oturumunda hazır bulunan toplam 259 milletvekilinin yalnızca 55'i Zarif'in cevaplarını ikna edici kabul etti. 173 milletvekili ise Zarif'in cevaplarını ikna edici bulmadı ve parlamentodan Zarif'e ‘sarı kart’ verildi.

Pakdeşt Milletvekili Ferhad Beşiri tarafından yöneltilen ve ekonomi diplomasisi alanında Dışişleri Bakanlığı'nın etkinliğinin sorgulandığı soruları da cevaplayan Zarif'in verdiği cevaplara ilişkin yapılan oylamada ise milletvekillerinin 138'i cevapları ikna edici bulamayınca Zarif, parlamentodan bir gün içinde ikinci sarı kartı aldı.

İran İslam Cumhuriyeti Parlamento yönetmeliğine göre vekiller, üç sarı kart alan bir bakan hakkında gensoru önergesi verebiliyor.