Ana içeriğe atla

Bir mahkum bedenini ateşe verdi: Urmiye Cezaevi’nde isyan çıktı

Bir mahkum bedenini ateşe verdi: Urmiye Cezaevi’nde isyan çıktı
Urmiye Cezaevinde bir mahkumun kendisine yapılan haksızlıkları protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermesi ardan mahkumlar isyan başlattı. İran rejimi, cezaevine güç takviye ederek mahkumlara müdahale etti.
posted onNovember 26, 2020
noyorum

Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentinde bulunan Urmiye Merkezi Cezaevi’nde bir tutuklunun haksız uygulamaları protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermesi sonrası tutuklular isyan etti. Cezaevini ateşe veren mahkumlar gardiyanlarla çatıştı. İsyanın büyümesinden korkan İran rejimi, cezaevine dışarıdan güç takviye etti.

Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Urmiye Merkez Cezaevi’ndeki isyanın, Hucet Kazimnejad isimli Kürt mahkumun, cezası dolmasına rağmen cezaevi idaresi tarafından tahliye edilmemesini  protesto etmek amacıyla bedenini ateşe vermesi ve ardından yaralı olmasına rağmen cezaevi güvenlik mensuplarının yaralı mahkuma işkence etmesi sonucu başladığını belirtti.

Hucet Kazimnejad’ın bedenini ateşe vermesi ardından diğer mahkumlar isyan başlattı. Cezaevinin belli yerlerini ateşe veren mahkumlar ile onlara müdahale etmek isteyen gardiyan ve diğer cezaevi güvenlik birimleri arasında çatışma yaşandı.

Hengaw, bu gelişme ardından İran rejiminin cezaevine güç takviyesinde bulunduğunu ve mahkumlara müdahale ettiğini bildirdi.

Urmiye’deki yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre de bedenini ateşe veren Hucet Kazimnejad’in vücudunda ağır yanıklar oluştu ve gardiyanlar buna rağmen tutukluya işkence ve kaba dayak uygulayınca koğuştaki diğer tutuklular ile gardiyanlar arasında çatışma yaşandı.

Çıkan isyanı bastırmak üzere cezaevine çok sayıda güvenlik gücü gönderildiği, tutukluların ise cezaevinin pencerelerini kırdığı ve içerdeki yataklar ile eşyaları ateşe verdiği kaydedildi.

Urmiye Merkezi Cezaevi’nde yaşanan isyan ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası net bir bilgi elde edilemedi.