Skip to main content

Middle East Eye: Türkiye ve Rusya YPG’yi Kobani'den çıkarmayı görüşüyor

Middle East Eye: Türkiye ve Rusya YPG’yi Kobani'den çıkarmayı görüşüyor
posted onNovember 2, 2021
nocomment

Londro merkezli Middle East Eye, Türkiye ve Rusya’nın YPG’yi Güneybatı Kürdistan’ın (Rojava) Kobani kentinden çıkarmayı müzakere ettiğini iddia etti.

Haberde, Türkiye’nin Kobani operasyonu ile Rojava kentlerini birbirine bağlamayı hedeflediği buna karşılık Rusya’nın da İdlib’de stratejik M4 karayolu üzerinde Türkiye’den tavizler istediği ileri sürüldü.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay olası Rojava operasyonuna ilişkin “Sabrımız kalmadı” açıklamasının hatırlatıldığı habere göre, o açıklamadan bugüne Türk ve Rus yetkililerin Ankara’nın YPG hakkındaki endişelerini gidermek üzerinde müzakere ettiği ifade edildi.

Ankara ve Moskova 2019 yılında YPG’nin Türkiye’nin sınır hattından uzaklaştırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalamış ancak Türk yetkililere göre Rusya anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmedi.

Türkiye, Kobani'yi ele geçirip kontrolündeki Cerablus ve Tel Abyad (Girê Spî) bölgelerini birbirine bağlayarak sınırın batısını kapatmayı hedefliyor.

Kobani, 2012 yılından bu yana YPG tarafından kontrol ediliyor. 2019'da Türkiye’nin düzenlediği “Barış Pınarı Harekâtı” sonrasında Suriye ve Rus birlikleri kente girmişti.

MEE’ye konuşan kaynaklara göre, tarafların anlaşması durumunda Rusya’nın Kobani’deki varlığı devam edecek, Türkiye de stratejik M-4 karayolu çevresini kontrol edecek. 

Türkiye destekli paramiliter gruplar kentte konuşlandırılmayacak ve M-4 karayolu üzerinde Türk-Rus denetimi olacak.

Türkiye Sarin üssündeki Rusya’nın güvenliğini sağlayacak ve buna karşılık Rusya da YPG’nin Kobani’den çekilmesini sağlayacak.

Kaynaklara göre Rusya, Kobani operasyonunu Türkiye’nin İdlib’te vereceği tavizlere bağladı. Ancak milyonlarca kişinin yaşadığı, askeri tesisler ile on binlerce silahlı militanın sıkıştığı İdlib’te Türkiye’nin bölgeden çekilip çekilmeyeceği ise net değil.