Skip to main content

Türk devleti Arap Mücadele Hareketi eski başkanı Asyud’u İran rejimine teslim etti

Türk devleti Arap Mücadele Hareketi eski başkanı Asyud’u İran rejimine teslim etti
İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten ayrılıkçı Ahvaz'ın Kurtuluşu için Arap Mücadele Hareketi eski başkanı Habib Asyud’un Türkiye de yakalandığı ve bir Körfez Arap ülkesinin katkısıyla Türk devlet makamları tarafından İran rejimine teslim edildiği bildirildi.
posted onNovember 3, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı silahlı mücadele yürüten ayrılıkçı Ahvaz'ın Kurtuluşu için Arap Mücadele Hareketi (ASMLA) eski başkanı Habib Asyud’un Türkiye de yakalandığı ve Türk devlet makamları tarafından İran rejimine teslim edildiği bildirildi. Asyud’un gizli bir şekilde İran’a gönderildiği aktarıldı.

Arapların yaşadığı ve petrol kaynakları açısından zengin olan İran'ın güneybatıdaki Xuzistan eyaletinde  Araplar için ayrı bir devlet kurmak için İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten ASMLA, zamanla saldırılar gerçekleştiriyor. ASMLA, en büyük saldırısını 2018’de başkent Tahran’ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde gerçekleştirmiş, bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen saldırıda en az 25 İran rejimi askeri ölmüştü.

ASMLA: Asyud’un teslim edilmesinde bir Körfez Arap ülkesinin de katkısı var

İran medyası, Habib Chaab olarak da bilinen Habib Asyud'un Türkiye'de tutuklandığını ve Tahran'a götürüldüğünü bildirdi.

ASMLA da Habib Asyud’un İran rejimi tarafından yakalandığını doğruladı. ASMLA, ülke adını vermeden bir Körfez Arap ülkesinin de Asyud’un İran rejimine teslim edilmesinde katkısının olduğunu açıkladı.

İran rejimi Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Mucteba Zulnuri, ASMLA’nin eski lideri Habib Asyud'un tutuklandığını doğrulayarak Asyud’un rejim istihbarat birimleri tarafından sorgulandığını söyledi.

Zulnuri, Asyud'un yakalanmasının İran rejimi istihbaratı ve güvenlik güçleri için önemli bir başarı olduğunu belirterek soruşturmaların tamamlanması ardından Asyud’un mahkemeye çıkarılacağını belirtti.

Türk devleti İsveç vatandaşı olan Asyud’u İran rejimine teslim etti

Mashregh news haber ajansı, ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde İsveç vatandaşlığı da bulunan Habib Asyud’un Türk makamları tarafından İran rejimine teslim edildiğini belirtti ancak teslim edilmesiyle ilgili ayrıntıları vermedi. Asyud’un İran rejimine teslim edilmesiyle ilgili ne Türk devleti ne de İsveç’ten şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Habib Asyud’un eşi Huda Havaşemi BBC'ye yaptığı açıklamada, eşinin 5 Ekim Pazartesi günü Türkiye'ye giriş yaptığını ve 15 Ekim Perşembe İsveç’e geri döneceği gün Türkiye’de ortadan kaybolduğunu söyledi. Havaşemi, Asuyd'un kişisel işleri için Türkiye'ye gittiğini belirtti.

2018'in Ekim ayında Danimarka İstihbarat Servisi PET, İran rejimi istihbaratını, ASMLA’ın Danimarka şubesi liderine suikast düzenlemekle suçlamış, İran rejimi suçlamayı kabul etmediğini açıklamıştı.