Skip to main content

Pompeo: Umarım Türkler çeteleri Karabağ’a göndermemiştir

Pompeo: Umarım Türkler çeteleri Karabağ’a göndermemiştir
Ermenistan, Azeri güçlerinin ilerlemesinin durdurulduğunu ve çatışmalarda Azerbaycan ordusunda büyük kayıplar olduğunu açıkladı. Çatışmalarla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Umarım Türkiye’nin Karabağ’da silahlı grupları gönderdiği haberleri doğru değildir” dedi.
posted onOctober 3, 2020
nocomment

Dağlık Karabağ'da geçtiğimiz hafta Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan çatışmalar devam ederken Ermenistan, Azeri güçlerinin ilerlemesinin durdurulduğunu ve çatışmalarda Azerbaycan ordusuna büyük kayıplar olduğunu açıkladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ’ın kuzey ve güney kısımlarında "sert çatışmaların" devam ettiği bildirildi.

“Gücünün büyük kısmını buralarda yoğunlaştıran düşman, saldırı başlattı” denilen açıklamada, Ermeni birimlerin Azerbaycan’ın ilerlemesini durdurduğu ve Azerbaycan güçlerinde büyük kayıplara neden olduğu belirtildi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise kendi internet sitesinde yayımladığı açıklamasında, Ermeni güçlerinin Cumartesi gecesi Azerbaycan'ın Terter, Goranbay, Ağdam ve Ağcabedi şehirlerinin bazı mahallelerine topçu atışıyla saldırıya geçtiğini ifade etti.

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun “düşmana karşı katı bir şekilde cevap verdiği” belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Twitter hesabı üzerinden yapılan bir paylaşımda da Ermenistan’ın, Azeri Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları ve insansız hava araçlarını (İHA) vurarak düşürdüğüne dair açıklamalarının gerçek olmadığı savunuldu.

Ermenistan ordusuna ait olduğu iddia edilen askeri hedeflerin vurulduğunu gösteren bazı video görüntülerinin de eklendiği paylaşımda Karabağ’ın Azerbaycan toprakları olduğu savunularak, bu toprakların Ermenistan’dan alınacağı ifade edildi.

Pompeo: Umarım Türk devletinin çeteleri Karabağ’a gönderdiği doğru değildir

Öte Yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Karabağ’da devam eden çatışmalarla ilgili yapıtğı açıklamada Türk devletini kastederek, bölgeye dışarıdan müdahalenin olmaması yönünde çağrıda bulundu.

Avrupa ziyaretleri sonrası Hırvatistan'dan ABD'ye dönerken uçakta gazetecilere konuşan Pompeo, Türk devletinin Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettiği alanlardan topladığı cihatçı çeteleri Azerbaycan safında savaşmaları için Dağlık Karabağ’a gönderdiğine dair haberlerle ilgili yaptığı değerlendirmesinde “Umarım bu yönde çıkan haberler doğru değildir” dedi.

Suriyeli silahlı grupların Suriye'deki savaş alanlarından alınıp Libya’ya götürüldüğünü daha önce gördüklerini vurgulayan Pompeo, bunun Libya'da daha fazla istikrarsızlık, düzensizlik ve çatışma yarattığını ve daha az barış getirdiğini söyledi.

Pompeo, "Bence bu durum Dağlık Karabağ ve çevresindeki çatışmada da aynı şeye neden olur. O sebepten bu haberlerin doğru olmamasını umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Dağlık Karabağ’daki sorunun uzun zamandır var olduğunu ifade eden Pompeo, dışarıdan başka ülkelerin müdahil olarak çatışma alanına silahlar taşımasının ve olayı uluslararası bir düzeye taşımasının bölgedeki karışıklığı ve insanların ölüm riskini artırdığını aktardı.

Pompeo ABD'nin, ateşkesin sağlanması ve diyalog yoluyla düzen ile barışın yeniden tesis edilmesi için çağrıda bulunduklarını belirterek, “Bunu hem Türklere hem de Azerbaycan ve Ermenistan liderlerine ilettik” dedi.

SON ÇATIŞMALAR NASIL ÇIKTI?

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın pazar günü yerel saatte Dağlık Karabağ'da 08.10'da sivil yerleşimlerine saldırdığı belirtilmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Ermenistan'ın sınırdaki muharebe faaliyetlerini sonlandırmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için karşı saldırıya geçtik" ifadeleri kullanılmıştı.

Dağlık Karabağ'da 2016 yılında da dört gün süren çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalarda en az 200 kişi ölmüştü. (Kaynak: DW)