Skip to main content

ABD İran’dan gaz ithalatında Irak’a tanıdığı yaptırım muafiyetini 2 ay uzattı

ABD İran’dan gaz ithalatında Irak’a tanıdığı yaptırım muafiyetini 2 ay uzattı
ABD yaptırımlara rağmen Irak’ın İran rejimiyle gaz ticareti yapma konunda Irak’a tanıdığı muafiyet hakkını 2 ay uzattı.
posted onSeptember 24, 2020
nocomment

ABD yönetimi İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlara rağmen İran rejimiyle gaz ticareti yapma konunda Irak’a tanıdığı muafiyet hakkını 2 ay uzattı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin Iraklı yetkililer üzerinden aktardığına göre, ABD'nin Irak'ın İran rejimiyle gaz ticaretine yönelik yaptırımlardan geçici olarak muafiyetini, elektrik şebekesinde kullanılmak üzere 60 gün süreyle uzattığını söyledi.

Büyük bir elektrik kriziyle karşı karşıya olan Merkezi Irak hükümeti, elektrik ihtiyacının üçte birini İran rejiminden satın aldığı gaz yoluyla üretiebiliyor.

ABD, Mustafa Kazımi'nin Irak’ta başbakan seçilmesinden sonra 4 ay süreyle Irak için İran rejiminden gaz temin etme konusunda İran rejimine karşı uyguladığı yaptırımlardan muafiyetini uzattığı için, ABD'nin 2018'de İran enerji sektörüne kapsamlı bir ambargo uyguladığından bu yana Irak, birkaç kez yaptırımlardan muaf tutuldu.

ABD Irak'a enerji sektöründe kendi kendine yeterliliği sağlamak için sağlanan muafiyetleri kullanması için baskı yaptı ve Irak enerji sektörünü genişletmek için Amerikan şirketleriyle çalışmaya çağırdı.

Geçen Ağustos ayında Washington'a yaptığı ziyarette Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin Irak'ın enerji sektörünü geliştirmek için Chevron, Exxon ve General Motors gibi bazı Amerikan şirketiyle sözleşmeler imzaladığı belirtilmişti.