Skip to main content

İran rejimine yeni yaptırımlar: ABD yarım kalan işi tamamladı

İran rejimine yeni yaptırımlar: ABD yarım kalan işi tamamladı
ABD yönetiminin eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan anlaşma kapsamında İran rejimine uygulanan yaptırımlara yönelik sağlanan muafiyetlerin kalan kısmını da sonlandırdığı ve iki İran rejim yetkilisine yaptırım uygulayacağı bildirildi.
posted onMay 28, 2020
nocomment

Washington yönetimi, eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan Nükleer anlaşma kapsamında İran İslam Cumhuriyeti’ne uygulanan ekonomik yaptırımlara yönelik sağlanan muafiyetlerin kalan kısmını da sonlandırdığını ve iki İran rejim yetkilisine yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Bugün, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) ile ilişkili projelerde uygulanan yaptırım muafiyetlerini 60 gün içinde yürürlüğe girecek şekilde sonlandırıyorum. İran'ın nükleer gerilimi devam ettirmesi bu işbirliğinin son bulması gerektiğini gösterdi. Nükleer zorbalığa devam etme girişimleri sadece rejime yönelik daha büyük baskıyı beraberinde getirecek” ifadelerini kullandı. 

Pompeo, ayrıca İran rejiminin nükleer programında görevli Macid Axa ve Amcad Sazgar isimli iki üst düzey İran rejim yetkilisini de yaptırım listesine aldıklarını kaydetti.

Sazgar, İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu’nun direktörü iken Axa'nın aynı kurumda uranyum zenginleştirme ve santrifüjlerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Pompeo, "İranlı bilim insanları nükleer silahların yaygınlaştırılması dışında barışçıl bir iş aramak veya yaptırımlara maruz kalma riskini almak arasında bir seçim yapmalı" dedi.

Mike Pompeo ayrıca İran’da Buşehr Nükleer Enerji Tesisi'nde güvenlik çalışmaları yapan uluslararası şirketlere işlerini sonlandırması için 90 günlük süre verdiklerini belirtti.