بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İranlı dünyaca ünlü yönetmen Penahi 6 yıl hapis yatacak

İranlı dünyaca ünlü yönetmen Penahi 6 yıl hapis yatacak
posted onJuly 24, 2022
noبۆچوون

Geçen hafta İran’ın başkenti Tahran’da gözaltına alınan ödüllü yönetmen Cafer Penahi'nin 2010 yılında "sisteme karşı propaganda yapmak" suçlamasıyla çarptırıldığı 6 yıl hapis cezasının tümünü yatmasına karar verildi.

İran’da geçen hafta tutuklanan ödüllü yönetmen Cafer Penahi'nin, 2010 yılında hakkında verilen hapis kararı uyarınca 6 yıl hapis yatmasına karar verildi. 

Konu hakkında açıklama yapan İran adalet Bakanlığı Sözcüsü Mesud Setayeshi, “Penahi 2010 yılında 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasını çekmek üzere Evin Hapishanesi’ne getirildi” dedi.

Penahi, 2010 yılında rejim karşıtı gösterilere katıldığı için "sisteme karşı propaganda yapmak" suçlamasıyla hakkında verilen 6 yıl hapis cezasının 2 ayını yattıktan sonra şartlı tahliye edilmişti.

Dünyaca tanınan sinemacı Cafer Penahi şimdiye kadar çok sayıda uluslararası ödül kazandı. 2015'te "Taksi Tahran" filmi Berlin Film Festivali'nde birinci gelerek ünlü yönetmene Altın Ayı ödülünü getirmişti. Penahi’nin 2018 yapımı "3 Hayat" filmi ise Cannes'da en iyi senaryo da dahil olmak üzere uluslararası festivallerde çok sayıda ödüle layık görülmüştü.