Skip to main content

WHO’dan Ortadoğu için eylem çağrısı

WHO’dan Ortadoğu için eylem çağrısı
WHO, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Coronavirüs salgınının yavaş ilerlemesi için harekete geçilmesi çağrısı yaptı. WHO, İran ve Rojhelat hariç, bölge ülkelerindeki vaka sayısındaki yavaş artışı açıklamanın oldukça zor olduğunu ifade etti.
posted onApril 18, 2020
nocomment

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da var olan fırsatın değerlendirilmesi (salgının yavaş ilerlemesi) gerektiğini belirterek, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

WHO Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Evrensel Sağlık Kapsamı ve Bulaşıcı Hastalıklar Departmanı Müdürü Dr. Ewan Hutton AFP'ye verdiği röportajda, "Bölgede hareket etme fırsatımız var, çünkü vakalarda artış hızlı olmadı" ifadelerini kullandı.

WHO'ya göre 22 ülkeyi kapsayan Doğu Akdeniz'de 111 bin Coronavirüs vakası ve 5 bin 500 ölüm kaydedilirken, dünyadaki vaka sayısı iki milyonu aştı ve 140 bini aşkın kişi ise hayatını kaybetti.

Hutton, 76 bini aşkın vaka ve yaklaşık 5 bin ölüm kaydedilen İran hariç, bölge ülkelerindeki vaka sayısındaki yavaş artışı açıklamanın oldukça zor olduğunu ifade etti.

Vakalardaki yavaşlığın genç toplumların yapısıyla alakalı olabileceğini söyleyen Hutton, Yemen, Libya ve Suriye gibi çatışma bölgelerinde neredeyse hiç vakanın olmadığını kaydetti.

Hutton açıklamasında, var olan salgın tehlikesinden kaçınmanın bölgenin ikinci salgın dalgasından kaçınma anlamı taşımadığına dikkati çekti.

Hutton, Mart ayında durumu değerlendirmek için görev yaptığı Mısır'da, bir kaç hafta öncesine göre daha fazla vakanın olduğunu, ama henüz zirveye ulaşmadığını aktardı.

WHO yetkilisi, on binlerce ölüm vakasının bulunduğu Avrupa ve ABD'deki gibi bir krizle karşı karşıya kalmamak için virüsle yüzleşmenin tüm toplumca kabul edilir olması gerektiğini ve sağlık sistemlerinin etkin bir biçimde harekete geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yapılması gereken şeylerin karmaşık olduğunu ifade eden Hutton, otel, okul ve askeri tesislerin ciddi semptomları olmayan kimseler için kullanılmaması gerektiğini aktardı.

Hutton kritik durumlarda, hastane odalarının yoğum bakım odalarına dönüştürülerek çok şey yapılabileceğini söyledi.

Yetkili ayrıca, bölgede vaka durumundaki artışı önlemek için alınabilecek bir diğer önlemin hızlı tanı kitleriyle test sayısını artırmak olduğuna değindi.

Bölgedeki ölüm oranının yüzde 5 civarında olduğunu işaret eden Hutton, test kapasitesinin artırılması gerektiğini bildirdi.

Hutton'a göre, 'potansiyel tehlikesi ve bu virüsün sağlık sistemlerini etkisiz hale getirme yeteneği' göz önüne alındığında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın salgın riskine her zaman hazırlıklı olması gerekiyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte WHO, bu hafta İslam ülkeleri için herhangi bir dini kutlamanın 'ciddi şekilde yeniden düşünülmesi' gerektiğini açıklarken, bu konuda bir dizi öneri yayınladı.