Skip to main content

AF Örgütü: Türk devleti sığınmacıları zorla Rojava’ya yerleştirmeye başladı

AF Örgütü: Türk devleti sığınmacıları zorla Rojava’ya yerleştirmeye başladı
Uluslararası Af Örgütü bugün yayımladığı bir raporda, Türk devletinin işgal ettiği Rojava topraklarına henüz çatışmalar sona ermemiş olmasına rağmen, buraya zorla Suriyeli mültecileri gönderdiğini açıkladı.
posted onOctober 26, 2019
nocomment

Uluslararası Af Örgütü bugün yayımladığı bir raporda, Türk devletinin işgal ettiği Rojava topraklarına henüz çatışmalar sona ermemiş olmasına rağmen, buraya zorla Suriyeli mültecileri gönderdiğini açıkladı.

Türk devleti, Türkiye’de Suriye’deki 8 yıllık iç savaştan kaçan 3 milyon 600 bin sığınmacı olduğunu iddia ediyor. Türk devleti ayrıca Rojava’da işgal ettiği topraklara, 2 milyona kadar sığınmacıyı yerleştirmeyi ve bu toprakları cihatçı çeteler eliyle idare etmek istiyor.

Türk polisi tehdidiyle gönüllülük belgeleri imzalatıldı

Türk devleti, 350 binin üzerinde Suriyeli sığınmacının gönüllü olarak daha önce işgal ettiği Rojava topraklarına döndüğünü iddia etmişti. Ancak bu sığınmacıların zorla ve kandırılarak bu topraklara götürüldüğü uluslararası basının yoğunca gündemine gelmişti.

Af Örgütü raporunda, görüştükleri mültecilerin Suriye’ye gönüllü olarak döndüklerini belirten belgeleri imzalamaya Türk polisince fiziken zorlandıkları ya da tehdit edildiklerinden şikayet ettiğini aktardı.

İnsan Hakları Örgütü: Sığınmacılar zorla çatışma alanlarına götürülüyor

Merkezi İngiltere’de bulunan İnsan Hakları Örgütü ise yaptığı açıklamada, “Türk devleti, Suriyeli mültecileri savaş bölgesine zorla götürerek onların yaşamlarını ciddi tehlike altına sokuyor” ifadesini kullandı.

Af Örgütü, Temmuz ila Ekim aylarında yaptığı mülakatlara dayanarak, son aylarda zorla geri döndürülenlerin sayısının yüzlerce olduğunu tahmin ettiklerini ancak bunlardan 20’sini doğrulayabildiklerini belirtti.

Örgütün raporuna henüz Ankara’dan bir yanıt gelmedi ancak Türk hükümeti daha önce herhangi bir Suriyeli’nin iradesi dışında ülkesine geri gönderildiğiyle ilgili tezleri reddetmişti.

Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, Türk devletinin yıllar boyunca çok sayıda Suriyeli’ye kapılarını açmasından dolayı övgüyü hak ettiğini söylerken, “Ancak bu cömertliği insanları aktif bir çatışma bölgesine zorla göndermek suretiyle uluslararası ve iç yasaları delmek için gerekçe olarak kullanamaz” diye de ekledi.

Türk devleti ve Rusya arasında hafta içinde Soçi’de varılan mutabakatta, Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) omurgasını oluşturan Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) sınırdan 30 kilometre geriye çekilmesini ve o bölgeye “güvenli ve gönüllü bir şekilde” mültecilerin yerleştirilmesi maddesi de yer almıştı.

HSD Genel Komutanı Mazlum Kobani, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesi ardından Türk-Rus mutabakatının bazı maddelerini kabul etmediklerini duyurmuştu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırda oluşturulmasını istedikleri güvenli bölgede çok sayıda yeni köy ve kent inşa etme planlarının olduğunu defalarca açıklamıştı.