Skip to main content

'İsrail'le normalleşme' toplantısına Erbil ve Bağdat’tan tepki

'İsrail'le normalleşme' toplantısına Erbil ve Bağdat’tan tepki
posted onSeptember 26, 2021
nocomment

Erbil’de ABD merkezli bir düşünce kuruluşunun bazı Arap aşiret liderlerinin katılımıyla düzenlediği 'İsrail'le normalleşme' konferansına, Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi tepki gösterdi.

İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için faaliyet yürüten New York merkezli Center for Peace Communications (CPC) isimli düşünce kuruluşu, Cuma günü Federe Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de konferans düzenledi.

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Seher El Tai, Irak’ın da diğer Arap ülkeleri gibi İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi çağrısında bulundu.

Kültür Bakanlığına bağlı araştırmalar birimin başkanlığı görevini yürüten Seher el Tai, Iraklı veya hiçbir yabancı gücün bu çağrıyı engellemeye hakkı olmadığını söyledi.

'İsrail'le normalleşme' konferansına hem Irak merkezi hükümeti, hem de Kürdistan Bölgesel Yönetimi tepki gösterdi.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Irak hükümeti, Erbil’deki toplantının yasa dışı olduğunu belirterek, İsrail ile normalleşme içerikli toplantıları reddettiklerini bildirdi. 

Toplantının 10 Ekim’de yapılacak erken seçimler öncesi mezhepsel ayrışmayı körükleme amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, "Ayrıca normalleşme fikrinin ortaya atılması yasal, anayasal ve siyasi olarak kabul edilemez. Irak hükümeti, 'adil Filistin davasına, Filistin halkının haklarının savunulması, Filistin devletinin başkentinin Kudüs olması ve siyonist saldırıların son bulması gerektiği' konusundaki Irak'ın tarihi ve değişmez tavrını daha önceleri ifade etmişti." denildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı da, Erbil’deki toplantının Kürdistan Bölgesi’nin tutumunu yansıtmadığını, Erbil’in dış politikada Bağdat’a bağlı olduğunu açıkladı.

Ayrıca, toplantının bilgileri dışında gerçekleştiğini açıklayan Kürdistan İçişleri Bakanlığı da sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılacağını duyurdu.