Skip to main content

Türkiye-İran sınırında Doğu Kürdistanlı bir kolber katledildi

Türkiye-İran sınırında Doğu Kürdistanlı bir kolber katledildi
posted onApril 18, 2021
nocomment

Türkiye-İran sınırındaki Van’ın Çaldıran ilçesi kırsalında, Türk askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edildiği ileri sürülen Doğu Kürdistanlı 2 kolberden biri yaşamını yitirdi.

Türkiye-İran sınırında Doğu Kürdistanlı kolberlere yönelik işkence, ölüm ya da yaralama haberlerinde son yıllarda ciddi bir artış var. 

Son olarak sınır ticareti yaparken gözaltına alınıp işkence edilen iki kolberden birinin yaşamını yitirdiği diğerinin de yaralandığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye-İran sınırında ticaret yapan Doğu Kürdistanlı kolberler Hesen Keçelano (35) ve Behnam Semedi, Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan (Şexsicih) mahallesi kırsalında Cuma günü Türk askerleri tarafından gözaltına alındı.

Askerlerin işkenceleri sonucu üç çocuk babası Hesen Keçelano’nun (35) yaşamını yitirdiği diğer kolber Behnam Semedi’nin de yaralandığı ve vücudunun çeşitli yerlerinde derin yaralar oluştuğu öğrenildi.

Askerler daha sonra yaralı Semedi ile beraber Hesen Keçelano’nun cenazesini sınır hattına bıraktılar.

İran askerleri ile birlikte cenazeyi almaya giden köylülerin anlatımlarına göre, İran askerleri Türk askerlerine cenazeyi, yapılan işkencelerden dolayı alamayacaklarını ve sınır kapısından yasal yollar ile teslim edilmesi gerektiğini bildirince, Keçelano’nun cenazesi Türk askerleri tarafından geri götürüldü.

Mart ayında Van-Xoy sınırında Türk askerleri tarafından gözaltına alınan Doğu Kürdistan’lı Burhan Süleyman (30), işkence sonucu hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl Eylül ve Mayıs aylarında 3 kolber Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmiş bir kolber de yaralanmıştı.