Skip to main content

Doğu Kürdistan’daki gözaltılar Twitter’da trend oldu

Doğu Kürdistan’daki gözaltılar Twitter’da trend oldu
posted onFebruary 10, 2021
nocomment

Doğu Kürdistan’daki gözaltılar Twitter’da trend oldu

Doğu Kürdistan halkı yaklaşık bir aydır İran İslam Cumhuriyeti’nin ağır baskı, terör ve zulmü ile kuşatılmış durumda. Son bilgilere göre, aralarında insan hakları savunucuları, aydın, yazar, gazeteci ve öğretmenlerinden bulunduğu 100’den fazla kişi, hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı ve kendilerinden herhangi bir haber alınamıyor.

İran’ın estirdiği bu terör siyasetine karşı tepkiler dinmiyor. Aralarında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İran İnsan Hakları Örgütü’nün bulunduğu 36 sivil toplum kuruluşu, gözaltına alınanların serbest bırakılması için çağrı yaptılar.

Bunun yanı sıra, özgürlükçü ve barışçıl Doğu Kürdistan halkı, gözaltına alınanların serbest bırakılması için Twitter üzerinden “#Free109KurdishActivistis” adıyla destek kampanyası başlattı. Söz konusu kampanyaya Kürtler dışında Arap, Fars ve Beluç sosyal medya kullanıcıları da destek verdi. Farklı dil ve lehçelerde çığ gibi büyüyen tepkiler,  İran’da ikinci kez Trend Topic (TT) oldu.

Sosyal medya kullanıcıları, İran İslam Cumhuriyeti’nin iktidarının tehlikede olduğunu sezdiğinde, İran halkını korkutmak için önce Kürt, Beluç ve Arapları bastırdığını ve en çok baskıya da Kürtlerin maruz kaldığını dile getirdiler.

Birtakım şiir ve yazılarla Kürt olmaktan kaynaklı zorluklardan söz eden bazı sosyal medya kullanıcıları yine Kürtlüğe özgü bir direniş ile kazanacaklarını ve İran İslam Cumhuriyeti’ni tarihin çöp sepetine göndereceklerini ifade ettiler.