Skip to main content

Türk devletinin Kürt hazımsızlığına Norveç’ten yanıt: İzleyin ve öğrenin

Türk devletinin Kürt hazımsızlığına Norveç’ten yanıt: İzleyin ve öğrenin
Kürt sanatçı Gelawêj Weledxani’nin Norveç’in Oslo kentinde Rojavalı Kürt kadınlarının resimlerinin sergilendiği tabloya Türk devletinin tepki göstermesi ardından Oslo Şehir Konseyi, Türk devletine verdiği yanıtta, “Norveç’te politikacılar resim değiştiremez veya kaldıramaz. İzleyin ve öğrenin” tepkisini gösterdi.
posted onJanuary 17, 2021
nocomment

Kürt sanatçı Gelawêj Welidxani tarafından hazırlanan “Rojava: Kadın Devrimi” adlı tablo Norveç’in başkenti Oslo’da kamuoyuna açık alanda sergilenmesi ardından Türk Dışişleri Bakanlığı, Oslo Belediyesi'nin desteklediği tablonun sergilenmesine “PKK propagandası” diyerek tepki gösterdi. Norveçli kurumlar ise Türk devletinin geçen Kasım ayından beri sergilenen tabloya tepkisine karşı alaycı bir tavırla karşılık verdi.

Tabloda, Rojava’daki Kürt Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçılarının resminin yanı sıra PKK lideri Abdullah Öcalan’a atfedilen “Kadın özgür olmadan toplum özgürleşmez” sözü de yer alıyor.

Türk devletinden tehdit içerikli tepki  

Türk Dışişleri Bakanlığı, tablonun Oslo Belediyesi'nin desteklediği bir faaliyet kapsamında, kamuya açık alanda sergilenmesine müsaade edilemeyeceğini ve diplomatik girişimlere rağmen Oslo Belediyesi’nin tutumunda ısrar etmesinin “ibret verici” olduğunu savundu.

Tablonun “PKK propagandası” olduğunun iddia edildiği Türk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Bunun terör propagandası olduğu ve derhal son verilmesi gerektiği” ifadesi yer aldı. Tehdit içeren bu açıklamada “Terörizme müsamaha edenlere, bu illetin bir gün kendilerini de vurabileceğini hatırlatırız” ifadelerine de yer verildi.

Oslo Şehir Konseyi’nden Türk devletine yanıt: İzleyin ve öğrenin

Türk devletinin bu tehdit içerikli açıklamasına Oslo Şehir Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı Eivor Evenrud sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.

Twitter’dan yaptığı paylaşımda Evenrud, “Norveç'te ifade özgürlüğüne ve demokrasiye inanıyoruz. Politikacılar bir resmi değiştiremez veya kaldıramaz. İzleyin ve öğrenin. Kültür İşleri Daimi Komisyonundan selamlar, Oslo, Norveç” ifadelerini kullandı.

Türk devleti Türk kurumlar üzerinden imza toplamaya başladı

Bu gelişmelerin ardından Türk devleti, güdümündeki sivil kurumları devreye koyarak tablonun sergilenmesinin engellenmesi için imza toplamaya başladı. Norveç Türk Federasyonu Başkanı Hatice Lük, 2 aydır belediye binası duvarına asılan tablonun kaldırılması için topladıkları 300 imza ile belediyeye başvuruda bulunduklarını bildirdi. Ancak bu imza girişimine rağmen Norveç’teki sivil toplum örgütleri Kürt sanatçı Gelawêj Welidxani’ye destek verdi.

Norveç Görsel Sanatçılar (NBK), Norveç Sanatçılar Topluluğu (UKS) ve Tegnerforbundet gibi STK’lar tablonun kaldırılmaması gerektiğini açıkladı.

Dagbladet’a konuşan Kürt sanatçı Welidxani, sadece Kürt kadınlarının değil tüm dünya kadınlarının mücadelesini desteklediğini söyledi.

Oslo Şehir Kültür Konseyi Başkanı Omar Samy Gamal da tablonun Ankara ile Oslo arasında krize neden olabileceğini belirterek, “Kışkırtan pek çok sanat var ama Oslo herkese açık, sıcak ve kapsayıcı bir şehir olmalı. İfade özgürlüğü, küçümsediklerimiz kadar paylaşmadığımız fikirleri de korur” dedi.