Skip to main content

ABD’den İran rejimi petrokimya satışını destekleyen BAE ve Çinli şirketlere yaptırım

ABD’den İran rejimi petrokimya satışını destekleyen BAE ve Çinli şirketlere yaptırım
İran rejimine yönelik her gün yeni yaptırımlar uygulayarak ekonomisini çökertmeyi amaçlayan ABD yönetimi, İran rejiminin petrokimya ürünlerinin ihracatını destekleyen uluslararası 4 şirkete de yaptırım uygulayacağını duyurdu.
posted onDecember 17, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresinin son günlerinde, İran İslam Cumhuriyeti üzerindeki ‘maksimum baskı’ politikasına rağmen İran rejiminin petrokimya ürünlerinin ihracatına katkıda bulunan dört şirketi yaptırım listesine aldı.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu yıl yaptırım uygulama kararı alınan İran merkezli Triliance Petrokimya şirketinin petrokimya ürünleri ihracatını kolaylaştırdıkları için dört şirketin yaptırım listesine alındığını duyurdu.

Hazine Bakanlığı, söz konusu şirketlerin Çin merkezli Donghai International Ship Management Limited Şirketi ile Petrochem South East Limited Şirketi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Alpha Tech Trading ile Petroliance Trading FZE olduğunu bildirdi.

“İran rejiminin yozlaşmış liderlerine zenginlik yaratıyor”

Açıklamada, dört şirketin, İran rejimine ait Triliance Petrokimya Şirketi’ne önemli nakliye hizmetleri sağladığı ve onun adına finansal işlemler gerçekleştirdiği, bunun da İran rejiminin petrokimya ihracatını gerçekleştirmesini sağladığına vurgu yapılarak, “Petrokimya satışları, İran rejimi için önemli bir gelir kaynağıdır. İran rejiminin yozlaşmış liderleri için zenginlik yaratır ve kitle imha silahlarının yayılması, yabancı gruplara destek ile yurtiçi ve yurtdışında insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere utanç verici faaliyetleri finanse eder” denildi.

Triliance Petrokimya Şirketi ABD tarafından, İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) yurt dışındaki gizli terörist faaliyetlerini yürüten Kudüs Gücü’nü finanse etme suçlamasıyla Ocak 2020’de üç İran rejimi şirketiyle birlikte kara listeye alınmıştı.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, “İran’ın petrokimya ve petrol sektörleri İran rejiminin kötü niyetli iç ve dış politikalarını hayata geçirmek için kullandığı temel mali kaynağı oluşturuyor. ABD, İran’ın petrol ve petrokimya satışına dahil olan yasadışı aktörlere karşı önlem almaya devam edecek” dedi.

Vietnam şirketi de hedefte

ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırımların hedef aldığı şirketler arasında, İran rejiminden petrol ürünlerinin taşınmasına yönelik önemli anlaşmalarla olan bağlantıları nedeniyle Vietnam Gas and Chemicals Transportation Şirketi de var.

ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresinin bitmesine birkaç hafta kala, İran rejimi ve onunla çalışanlara yönelik yaptırımların uygulanmasında son dönemde atılan adımlar çok hızlandı.

Söz konusu yaptırım kararı, nükleer anlaşmanın tarafı olan ülkelerin, İran rejimini anlaşmaya dair taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye ikna etmek ve İhtilaf Çözüm Mekanizmasını değerlendirmek amacıyla kurulan ortak komite toplantısında bir araya geldiği dönemde alındı.

AFP’ye göre Rusya Büyükelçisi Mikhail Ulyanov, yeni tip koronavirüs nedeniyle video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen ve yaklaşık iki saat süren ortak komitenin yedinci toplantısının öncesinde yaptığı açıklamada, “Görüşmeler, nükleer anlaşmanın nasıl korunacağı, tam ve dengeli olarak uygulanmasının nasıl sağlanacağı üzerinde odaklanacak” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Paris, Londra ve Berlin, Tahran’ın Natanz uranyum zenginleştirme tesisinde üç ilave kademeli gelişmiş santrifüj kurmayı planladığını açıklamasıyla ilgili derin endişelerini ifade etti.

Üç ülke, İran parlamentosunun nükleer dosya ile ilgili tartışmalı bir yasayı geçirmesinden endişe duyuyor ve bu yasanın geçirilmesi büyük olasılıkla anlaşmanın sonu anlamına gelecek.

Rusya ise İran’ı azami ölçüde sorumluluk göstermeye çağırdı.

AFP’ye kimliğinin açıklanmaması şartıyla konuşan bir diplomat, “Onlara anlaşmaya uymalarını, diplomasiye yer açmalarını ve parlamentoda onaylanan yasa tasarısını uygulamamalarını söyledik” dedi.